Pszichológus szakhét a Debreceni Egyetemen

Pszichológus szakhét a Debreceni Egyetemen: az Insta-generáció is téma volt

Egyetem

Idén is megrendezte a hagyományos Pszichológus Szakhetet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete. A február 27-től március 2-ig tartó eseményen a tudományterület szinte valamennyi szegmenséről hallhattak előadást az érdeklődők.
A Pszichológus Szakhét több évtizedes hagyomány a csaknem 50 éve folyó debreceni pszichológusképzésben.

A szakhét az intézet vezetésének támogatását élvezi, hiszen ez a program is hozzájárul a hallgatók ismereteihez és szakmai szocializációjához

– mondta a hirek.unideb.hu portálnak Molnárné Kovács Judit professzor.

A Pszichológiai Intézet igazgatója kiemelte: a rendezvénysorozat különlegessége, hogy a hallgatók szervezésében valósul meg, ők hívnak olyan szakembereket a tudomány és a gyakorlat legkülönbözőbb területeiről, akiket egy-egy előadás keretében meg szeretnének hallgatni, vagy aki vezetésével műhelymunkában vehetnek részt.

Választásaikhoz az érdeklődés adja a támpontot: igen népszerűek a klinikai pszichológiai gyakorlat kulisszatitkaiba némi bepillantást engedő, vagy a mentális egészség fejlesztéséről szóló előadások

– tette hozzá az igazgató.

A szakhét keretében bemutatkoztak az intézet tanszékei, így a hallgatók betekintést nyerhettek az oktatáson túl a kutatómunkába is.A meghívott előadóknak köszönhetően a résztvevők megismerkedhettek – többek között – a Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Felnőtt Pszichiátria Osztály Nappali Kórháza, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, valamint a Magyar Antistigma Munkacsoport tevékenységével.

Az előadások témái között olyan, sokakat érintő kérdések is napirenden voltak, mint az evészavarok típusai, lehetséges pszichológiai háttere és terápiája, az emberi teljesítmény pszichológiája, a kiskorúak veszélyeztetése, vagy akár a párválasztás problémái.

A hallgatók olyan aktualitásokkal is találkozhattak az előadások során, mint az Insta-generáció, hiszen az elmúlt 20-30 évben robbanásszerűen felgyorsult a technikai fejlődés, ami kihat az emberi és így a társadalmi fejlődésre is, vagy mint a nemzeti identitás, a közösségi felelősségvállalás az ukrajnai konfliktushoz való viszonyban.