Sportmérnöki képzést indít a Debreceni Egyetem

Egyetem
Magyarországon egyedülálló, nappali tagozatos sportmérnök (Sports Engineering) mesterképzési szakot indít a következő tanév szeptemberétől a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyét a napokban kapta meg az intézmény.

A szakindítás célja olyan mérnökök képzése, akik a sport különböző területein végezhetnek majd kutatásokat sport-, rehabilitációs- és testedzési eszközöket tervezhetnek, fejleszthetnek, emellett képesek lesznek a sport- és fizikai teljesítmények mérésére is.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara (MK) indítja el a sportmérnök képzést, amely Európában legközelebb Bécsben érhető el, a világ vezető sportmérnöki intézete pedig Angliában található.

A Debreceni Egyetem mindig is élen járt az újdonságok meghonosításában, az intézmény képzési palettájának bővítése pedig kiemelt és fontos feladat számunkra. Az egyetemen belül eddig is kiemelt szerepet töltött be a sport és az egészséges életmód, a sportmérnöki mesterképzés beindításával pedig olyan műszaki szakemberek szerezhetnek diplomát, akik mind elméleti, mind gyakorlati felkészültségükkel támogathatják a jövőben ezt a tudományterületet

– mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Bács Zoltán kancellár, aki már korábban, az egyetem sportstratégiájának megalkotásakor indítványozta a szak indítását.

Az ötlet felvetésétől a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyéig hosszú időt vett igénybe az előkészítő munka, amelyben kiemelt szerepet vállalt a DE Műszaki Menedzsment Tanszéke, a Gépészmérnöki, Mechatronikai Tanszék, a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Sportgazdasági és – Menedzsment Intézet, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, valamint az Ortopédiai Klinika egyaránt.

A képzésről bővebben az egyetem cikkében olvashat.