Itália negyven évvel ezelőtt

Egyetem

A 70-es évek Olaszországáról rendez kétnapos konferenciát október 21-22-én a Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke.

„Anni di piombo, Ólomévek” címmel tartja kétnapos olasz nyelvű tanácskozását a Nagyerdei Víztoronyban a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszéke, melynek középpontjában az olaszok életében ma is jelentős hatással bíró 1970-es évek kultúrája és közélete áll.

– A konferenciának van egy szomorú évfordulója: november 2-án lesz negyven éve, hogy elhunyt Pier Paolo Pasolini filmrendező, író, közéleti személyiség, akinek hatása mai napig érezhető az olasz mindennapokban. A konferencián nemcsak Pasolini életművébe pillanthatunk be, hanem az egész korszakról árnyalt képet kapunk, így jobban megérthetjük munkásságát – mondta a konferencián Pete László, az Olasz Tanszék vezetője.

A nemzetközi találkozóra – melyen irodalomról, filmről, közéletről és Pasolini színházáról egyaránt szó lesz – Olaszországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból és Szlovákiából is érkeztek előadók.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes nyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a Debreceni Egyetemen már a két világháború között oktatták az olasz nyelvet és kultúrát, majd a kommunizmus évtizedei után 1993-ban indult újra az egyetemi Olasz Tanszék.

A konferencia témájául választott 70-es évek Itália ellentmondásos időszaka: – A jóléti társadalomnak, a köztudatban élő szép Olaszországnak a világa ekkor születik meg, ám politikai harcok, merényletek, emberrablások, terrorista szervezetek tragikus időszaka ez az évtized – tájékoztatott Puskás István, az Olasz Tanszék adjunktusa.

unideb.hu