Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Világ

Az idei Golden Globe-díjátadó ünnepségre vörösszőnyeg és közönség nélkül került sor helyi idő szerint vasárnap este 18 órától.

A Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben rendezett gigászi gálából egy zártkörű 90 perces esemény lett.

Mivel az újságírószervezetnek megtépázott hírneve miatt nem sikerült hírességeket felkérnie az idei Golden Globe-nyertesek kihirdetésére, a HFPA (Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége) által támogatott karitatív szervezetek munkatársait hívták meg a vasárnapi eseményre, és ők jelentették be a díjazottakat – írja a hvg.

A HFPA etikai mulasztására tavaly derített fényt a Los Angeles Times, a lap hívta fel arra a figyelmet, hogy a 87 fős testületnek egy fekete tagja sincs, ezt követően döntött úgy az NBC, hogy a hagyományoktól eltérően 2022-ben nem tűzi képernyőre a Golden Globe-gálát, mely a világ egyik legnézetebb díjkiosztó műsora.

Az idei díjazottak:

A legjobb rendezés díját Jane Campion kapta A kutya karmai közt című westernjéért.

A legjobb forgatókönyv: Kenneth Branagh Belfast című önéletrajzi ihletésű, fekete-fehér drámája.

A legjobb idegen nyelvű film a japán Drive My Car lett, az animációs filmek közül az Encanto.

A legjobb musical vagy vígjáték Spielberg West Side Storyja lett.

A legjobb színészi díjakat a drámai mezőnyben Nicole Kidman (Az élet Ricardóéknál) és Will Smith (Richard király), a vígjáték vagy musical mezőnyben Rachel Zegler (West Side Story) és Andrew Garfield (Tck, Tick… Boom!) nyerte. A mellékszereplőknek járó Golden Globe-ot Ariana DeBose-t (West Side Story) és Kodi Smith-McPhee-t (A kutya karmai közt) kapta.

A legjobb filmzene díját Hans Zimmer kapta a Dűnéért, a legjobb filmdal a Nincs idő meghalni című James Bond-film főcímdala lett Billie Eilish-től.

A korlátozott epizódszámú tévésorozatok közül a The Underground Railroad kapott díjat.

A drámasorozatok színészi díjait Michaela Jae Rodriguez (Póz) és Jeremy Strong (Utódlás) kapták, a vígjátéksorozatok színészi díjait Jean Smart (Hacks) és Jason Sudeikis (Ted Lasso). Az Easttowni rejtélyek című minisorozatban nyújtott játékáért kapott díjat Kate Winslet, a Dopesick című minisorozatban játszott főszerepért pedig Michael Keaton.

A tévés mellékszereplők díjait is kiosztották: a Squid Game sztárja, O Yeung-su és az Utódlás színésznője, Sarah Snook nyertek.

A televíziós mezőnyben a legjobb drámasorozat az Utódlás lett, a legjobb vígjátéksorozat pedig a Hacks.

Fotó: Michael Buckner/Variety