Ingyenes kerékpár-regisztráció Hajdú-Bihar megyében

Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai 2017. szeptember 17-én, a debreceni Nagyerdőn megrendezett Autómentes napon, valamint 2017. szeptember 16-án Sáránd, Aradványpuszta és Nyírábrány településeken megtartott rendezvényeken tartottak prevenciós előadásokat. 

Az érdeklődők a „Házhoz megyünk” program keretében vagyonvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást kaptak, illetve regisztrálhatták kerékpárjaikat. A program egyik fontos eleme a „BikeSafe” ingyenes kerékpár-regisztráció, amelynek lényege, hogy a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető nyilvántartásba kerülnek. Ezáltal a biciklik egy esetleges bűncselekmény esetén visszakereshetőek, könnyebb a felderítésük, valamint a tulajdonoshoz történő visszajuttatása is. A rendőrök rögzítik a kerékpár adatait – szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek – majd fényképfelvételek is készítenek róla.

Az autómentes közlekedést választó kerékpárosok  járművük megóvása érdekében is kaptak információkat:

Egy kerékpár eltulajdonításához néhány másodperc is elegendő, azonban kellő óvatossággal és megfelelő vagyonvédelmi eszközök, módszerek alkalmazásával ez a bűncselekmény is megelőzhető. Kerékpárunk védelméről elsősorban magunknak kell gondoskodni:

  • Rövid időre (pl: gyors bolti bevásárlás, lottó feladás stb.) se hagyjuk a járművet lezáratlanul.
  • Használjon két – minőségi – zárat! A bicikli értékének minimum 10 %-át érdemes biztonságos zár vásárlására fordítani!
  • Használjon több típusú zárat, a jobb minőség nagyobb védelmet jelent.
  • Jegyezzük fel a kerékpár egyedi azonosításra alkalmas ismertető jegyeit (pl: típus, szín, vázszám stb.)
  • Regisztráltassa kerékpárját a „BikeSafe” programban, ahol a rendőrség adatbázisába rögzítik a kétkerekű adatait, amely lopás esetén megkönnyíti a felderítést!