Kövér László Gyurcsány Ferenc

Kövér Gyurcsánynak: “ez volt az első és utolsó olyan felszólalása, amikor törvénytelennek meri nevezni a kormányt”

Ország

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a parlamentben napirend előtti felszólalásában kijelentette, “a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintik”. Erről hosszabb összefoglalót is írt a Facebookon.

A lényeg:

Mert a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés.
Márpedig ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor megszállta és szétzilálta a köztársaságot.
A nép nem adott felhatalmazást arra, hogy a kormány alkotmányellenesen az államhatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen, márpedig Önök ezt teszik. Önök persze mondhatják, hogy dehát megnyerték a választást.
Ez igaz.

De vajon igaz-e, hogy a választás mindig kifejezi a valóságos népakaratot? Nem. Mert a választás akkor és csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha az szabad és tisztességes. Azaz ha a versengő gondolatok, eszmék egyenlő feltételek között jutnak el a választókhoz, akik szabad, nyílt vitában alakíthatják véleményüket, végül választhatnak a különböző politikai ajánlatok közül.
De Magyarországon nem ez a helyzet. Az eszmék, gondolatok szabad áramlása helyett a hatalom manipulált, erőszakos, hazug nyilvánossága vesz minket körül. Ha manipulált nyilvánosság, akkor nem szabad a választás, ha pedig nem szabad a választás, akkor az nem fejezi ki a valóságos népakaratot, ezért az ilyen választáson nyugvó kormány nem törvényes

írta Gyurcsány Ferenc, aki a parlamentben is hasonló okfejtésre vetemedett.

Kövér László házelnök erre úgy reagált, az, hogy nem szakította félbe, nem azt jelenti, hogy tűrné majd a jövőben, amit Gyurcsány mondott.

Önnek nincs joga törvénytelennek nevezni egy demokratikusan megválasztott kormányt. Különösen nincs erkölcsi alapja, miután szándékosan polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban

– mondta Kövér, aki szerint minden létező bűnt elkövetett a nemzet, az ország, a demokrácia és a jogállam ellen Gyurcsány, amire személyes példákat is tudna mondani, de attól „most megkíméli” a házat.

Kövér László
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszél az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az országgyűlésben, legalábbis ha én vezetem az ülést, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni

– mondta Kövér.

Miután Kövér László befejezte mondandóját, a DK-frakció kivonult az ülésteremből.