Orbán: ha az emberek Afrikából hazahozzák a vírusmutánsokat, „akkor kész vagyunk”

Ország
Koronavírus

A miniszterelnük szerint a határoknál mindenképpen szigorítani kell, az utazásokat, főleg az Európán kívüli utazásokat radikálisan korlátozni kell, ezért kérte az operatív törzstől, hogy szigorú szabályokat dolgozzanak ki – hangzott el a miniszterelnük pénteki Kossuth rádiós interjúján.

A beszélgetés elején elhangzottak a friss adatok: 4668 új fertőzött van, 123 ember halt meg az elmúlt 24 órában, 451 ember van lélegeztetőkészüléken és 5027 ember van kórházban.

A helyzet drámaian romlik mondta Orbán Viktor, éppen ezért a reggeli operatív törzsön elrendelt egy emelt szintű készültséget a kórházban. Újra az a fontos szám, hogy hány üres ágy van a kórházakban és hány lélegeztetőgép van. Elmondása szerint 15800 szabad ágy és 2296 lélegeztetőgéppel szerelt ágy van jelenleg.

Utazások, okosban

A határoknál mindenképpen szigorítani kell, az utazásokat, főleg az Európán kívüli utazásokat radikálisan korlátozni kell, ezért azt kérte az operatív törzstől, hogy szigorú szabályokat dolgozzanak ki.

Egyre többen terveznek utazni Afrikába és környékére, de ha az emberek onnan hazahozzák az afrikai vírusmutánsokat, „akkor kész vagyunk”, jelentette ki Orbán. Kifejtette: a magyar „okosba kitalálja”, hogyan tud üzleti útra hivatkozva utazni, úgyhogy ezt szigorúan szabályozni fogják.

Oltás

2 millió 600 ezer oltásra regisztráltnál járunk, húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását – számolt be a minszterelnök. Az idő fontosabb, mint a vakcina aktuális ára, mondta. Szerinte az Unióban sok időt vesztettünk azzal, hogy a bizottság a tárgyalásokon olcsóbbá akarta tenni a vakcinát.  Nyugatról mindig kevesebb vakcina jön, mint amit előre jeleztek.

„ha most nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban volnánk”