Lázár szerint a kormány jövőre nekimegy az Aldinak, a Lidlnek és a Sparnak is

Gazdaság
Koronavírus

Lázár János egy agrár témájú konferencián szellőztette meg, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is. Ilyen például az Aldi, a Lidl és a Spar is – írta meg a telex.

A korábbi kancelláriaminiszter szerint a következő 10 év és a következő uniós költségvetési ciklus az utolsó lehetőség arra, hogy Magyarország erős élelmiszeriparral rendelkező, önellátó ország legyen.

A Covid-járvány is megmutatta, hogy a függetlenség mekkora érték, mondta. Ha ezt az esélyt elszalasztja az ország, akkor a jövőben képtelen lesz magát élelmiszerrel ellátni, és importra fog szorulni húsból, tejből, tejtermékből, zöldségből és gyümölcsből is.

Az lenne a cél, hogy a magyar feldolgozóipar megerősítésével a magyar alapanyagokat magyar cégek dolgozzák fel, magyar vállalkozások csomagolják és magyar termékként kerüljön a boltokba.

Vagyis Lázár szerint 80%-ra kell felemelni a magyar tulajdonú feldolgozóipart, 80%-ra kell felemelni a magyar termelésű élelmiszer-fogyasztást és 80%-ra kell felemelni fel a nemzeti hozzájárulást. További részletek a telex.hu-n.

A Lidl Magyarország és az Aldi is emeli a dolgozók bérét az idén