Magyar filmekkel a fókuszban megkezdődött a Tallinn Black Nights Filmfesztivál

Kultúra

Jubileumi nyitógálával és Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotásának vetítésével megkezdődött az észt főváros 25. alkalommal megrendezett A-kategóriás nemzetközi fesztiválja, a Tallinn Black Nights Filmfesztivál (PÖFF), amely idén a magyar filmre fókuszál.

A Nemzeti Filmintézet vasárnapi közleménye szerint Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a pénteki nyitóünnepségen emlékeztetett arra, hogy 2021-ben a magyar filmgyártás a 120. jubileumát ünnepli. Mint fogalmazott, tökéletes az időzítés arra, hogy Észak-Európa nagy presztízsű filmes rendezvényével együttműködve, a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon bemutassák a magyarországi filmes hagyomány gazdagságát és a kortárs mozgóképek széles spektrumát.

A nyitófilm, Enyedi Ildikó négy ország együttműködésével készült Füst Milán-adaptációja kapcsán Káel Csaba hangsúlyozta a koprodukciók kulcsszerepét a filmek finanszírozásában és a sikeres forgalmazásban.

“Bízom benne, hogy a Magyar Fókusz felkelti a régió filmeseinek érdeklődését a virágzó magyar filmipar és kiváló tehetségű filmeseink iránt, és kedvet ad a közös munkához” – mondta a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A tallinni filmfesztivál In Focus: Hungary programja a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósult meg. Az összesen 17 mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai közül látható Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Lakos Nóra Hab és Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című mozija, továbbá Mundruczó Kornél Evolúció, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot és Bergendy Péter Post Mortem című borzongató kísértetfilmje, amely Magyarország Oscar-nevezése – írják a közleményben.

A PÖFF Shorts keretében 10 magyar rövidfilm is műsoron lesz. A gazdag magyar filmörökségről Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta és Szabó István egy-egy világhírű alkotása tanúskodik felújított formában a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor szakembereinek köszönhetően.

A tallinni fesztivál versenyprogramjának részeként tartják Pálfi György Mindörökké című filmjének világpremierjét. Kis Hajni első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Külön falka az ifjúsági filmek versenyében indul.

 

MTI