Átadták az állami zenei ösztöndíjakat

Kultúra

Huszonnégy tehetséges fiatal vehetett át idén állami zenei ösztöndíjat hétfőn Budapesten. Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 14, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesült.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal alkotókat két dologgal lehet segíteni: az egyik a biztatás, amely mögött az elismerés, a visszaigazolás, az értő kritika áll, a másik a biztonság, amely a támogató közeget, a lelki, szellemi, egzisztenciális nyugalmat jelenti, beleértve az ösztöndíjakat is.
Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az ösztöndíj célja a pénzbeli támogatáson túl fellépésekhez, felkérésekhez juttatni a díjazottakat, megismertetni őket a szakmával, a szervezőkkel, hogy karrierjük lendületet kapjon.

Fischer Annie zenei előadóművészeti megosztott ösztöndíjban részesült Csabay Domonkos (zongora), Farkas Ferenc (kürt), Devich Benedek (nagybőgő), Hartmann Domonkos Péter (gordonka), Király Boldizsár (harsona), Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona), Papp Tímea (hárfa) és Tomasz Máté Milán (gordonka). Teljes ösztöndíjat kapott Balogh Ádám (zongora), Scheuring Kata (fuvola), Tóka Ágoston (orgona) és Zemlényi Eszter (szoprán).

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat kapott megosztva Emszt András Gyula zeneszerző és Zámbó Jonatán zeneszerző. Teljes ösztöndíjban részesül Baqais Ádám zeneszerző, Békéssy Lili Veronika muzikológus, Kekkné Horváth Adél muzikológus, Németh Zsombor Tamás muzikológus és Virágh András Gábor zeneszerző.
Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti teljes ösztöndíjat vehetett át Bartók Vince (basszusgitár), Hidász Tamás (dzsesszdob) és Jónás Rezső (zongora).

A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie-ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az egyéves ösztöndíjak legfeljebb három ízben ítélhetők meg egy embernek.

A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.