Világsiker a Hortobágyon forgatott film

Kultúra

A debreceni születésű Hajdú Szabolcs Délibáb címmel Tar Sándor novellájából, nemzetközi stábbal készített újabb nagyjátékfilmet – olvasható a dehir.hu-n.

Magyar filmpremiereket tartanak a szeptember elején rendezendő torontói filmfesztiválon: Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének Észak-Amerika első számú filmfesztiválján lesz a világpremierje, Fabricius Gábor Sintér című rövidfilmjét a rangos fesztivál a Short Cuts című válogatásába hívta meg.

A torontói nemzetközi filmfesztivál szervezői nyilvánosságra hozták a szeptember 5-én kezdődő rendezvény programját. A fesztivál meghívta Hajdu Szabolcs új filmjét, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Délibáb című alkotást; a világpremier a Contemporary World Cinema elnevezésű válogatásban lesz az alkotók jelenlétében – olvasható a Magyar Filmunió közleményében.

Mint írják, a torontói filmfesztivál az őszi fesztiválszezon egyik legfontosabb eseménye: mintegy ötezer szakmabeli, több mint ezer újságíró és filmkritikus látogatja évről-évre.

A Debrecenben 1972-ben született Hajdu Szabolcs a Fehér tenyér című filmet (2006, cannes-i világpremier, a Filmszemle rendezői, operatőri díja és közönségdíja) és a Bibliothéque Pascal című alkotást (2010, berlini világpremier, Filmszemle fődíj, operatőri díj) követően a modernkori rabszolgatartásról forgatott mozifilmet nemzetközi stábbal a Hortobágyon. Az újszerű film irodalmi alapja a Ház a térkép szélén című Tar Sándor-novella, a forgatókönyv a rendező, Jim Stark amerikai filmes és Lovas Nándor közös munkája.

A westernfilm műfaját újragondoló alkotás főszereplője a világhírű Isaach De Bankolé. Az elefántcsontparti születésű francia színész Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, majd szerepelt Lars von Trier Manderlay című filmjében és a Casino Royale című James Bond-filmben is. A hortobágyi rabszolgatelep urát Razvan Vasilescu román színész alakítja, a női főszerepben a rendező, forgatókönyvíró felesége, Török-Illyés Orsolya látható, továbbá Dragos Bucur román színész és Polgár Tamás is játszik a filmben.

A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László. A filmet tavaly nyáron forgatták a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Hajdu Szabolcs új filmje a Filmalap 350 millió forintos gyártási támogatásával a Mirage Film Stúdió és a Filmpartners produkciójában a szlovák Mphilms, a TV2 és a Sparks koproduceri részvételével készült. A Délibáb vezető producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, koproducere Pataki Ági, Prikler Mátyás, Jim Stark, Romwalter Judit és Mécs Mónika. A Délibáb a tervek szerint novemberben érkezik a magyar mozikba.