Elkészült az Arany János Óvoda energetikai korszerűsítése Debrecenben

Helyi hírek

Befejeződött az energetikai korszerűsítés az Arany János Óvodában. A beruházás részleteiről Papp László, Debrecen polgármestere, Papp Csaba önkormányzati képviselő és Terdikné Szerencsi Katalin, az intézmény vezetője számolt be június 22-én – tette közzé az önkormányzat.

Papp László polgármester elmondta az óvoda működésének fenntartása mellett zajlott az intézmény nem csak energetikai, hanem esztétikai szempontú megújítása. Az óvoda működtetése a korábbinál hatékonyabbá, energiatudatosabbá vált. A fejlesztés részeként megtörtént a nyílászárók  cseréje, melyek színesek, így hangulatosabb és gyermekbarátabb is lett az épület. A homlokzatot és a födémet szigetelték, de megtörtént homlokzatok vakolása, színezése is.

 

Felújították a hőközpontot. Az épület fűtését hőszivattyús technológia telepítésével oldották meg a kivitelezők. Belső szellőzőrendszert is kiépítettek, amelynek köszönhetően a csoportszobákban ablaknyitás nélkül folyamatos légcsere történik.

Az árnyékolást napvitorlák segítik, melyek színesebbé is teszik az épület megjelenését. Korszerűsítették a bel- és kültéri világítási hálózatokat, napelemes rendszer került az intézmény tetejére,  az akadálymentesítés is megoldott. Bár az energetikai célú beruházás a komplex felújításra nem ad lehetőséget, tisztasági festés is volt.

Papp László elmondta, hogy a jövőben a remények szerint az önkormányzat a belső felújításra is gondot fog fordítani.

Az energetikai projekt teljes költsége bruttó 334 millió forint – ebből az építési költség 320 millió forint – volt, melynek szinte teljes egésze vissza nem térítendő európai uniós támogatás, s az önkormányzatnak mindössze 1 millió forint önerőt kellett vállalnia.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat által fenntartott 33 óvodából az utóbbi években 13 esett át fejlesztésen, felújításon. Ennek az összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot, ami a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus TOP-forrásaiból származott.

Az önkormányzat vezetése döntésének köszönhetően a gazdaságfejlesztés után a második legjelentősebb fejlesztési terület az intézményfelújításé volt. Jelenleg további hét óvoda energetikai fejlesztése van napirenden – vagy már kivitelezés vagy tervezés alatt.

Papp László hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a következő években valamennyi intézményét fel kívánja újítani. Ezek a beruházások kiemelt szerepet fognak kapni a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban a TOP+ program forrásaiból finanszírozva. Az eddig elvégzett energetikai fejlesztéseknek köszönhetően a város intézményei fenntarthatóbbá váltak: szén-dioxid kibocsátásuk évente összesen közel 500 tonnával kevesebb, mint a korábbi időszakban. Ez a város levegőjének minőségére, levegőtisztaságára is nagyon fontos pozitív hatást gyakorol.

Papp Csaba önkormányzati képviselő szerint az Arany János Óvoda Debrecen egyik legszebb óvodája, szinte egy ligetben helyezkedik el. A szép környezet immár egy megszépült épületet övez, mely épület – például korszerű fűtési és szellőztetési rendszerével – maga is egészséges környezet biztosít az oda járó gyermekek számára.

Papp Csaba kiemelte, hogy az egészség már korábban is szerepet játszott ennek az óvodának a munkájában, hiszen hajdan ez volt az egyetlen óvoda a városban, amely cukorbeteg és speciális diétát igénylő gyerekeket fogadott. A debreceni óvodákban ma már alapfeladatként összesen több mint 45-féle diétát biztosítanak.

Terdikné Szerencsi Katalin örömét fejezte ki, hogy az intézmény ilyen szép, modern, színes, gyermekbarát lett, ahol jó feltételek adottak a gyermekek fogadására.  Külön is kiemelte, hogy a kivitelező úgy végezte el a munkát, hogy az intézménynek nem kellett kiköltöznie, a szülők a megszokott helyre hozhatták gyermekeiket, s a kivitelező tiszteletben tartotta a gyermekek napi alvásidejét is: akkor nem végeztek zajos munkát.

Új óvodai épültetet húznak fel a Tócóvölgyben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.