Uszoda-kálvária Balmazújvároson – visszafizették az 500 milliós támogatást

Helyi hírek

Balmazújváros hitelfelvétel nélkül, önerőből fizette vissza az uszoda beruházás 500 milliós támogatását, ám van egy nagyon sok pénzbe került, funkcióját be nem töltő félkész épülete a városnak. Nem maradhat ez a jelenlegi torzó állapot – tette közzé Hegedűs Péter, a város polgármestere az önkormányzat lapjában.

Beszámolójában a jelenlegi városvezető bemutatja az uszoda körüli kálvária időrendi eseményeit.

Hegedűs Péter azzal kezdi, hogy 2016-ban először 400 milliós támogatást, majd még 100 milliós kiegészítést kapott uszoda építésre a város. 2017. december 30-ra nem lett kész az uszoda, amiért az akkori polgármester a felelős állítja a jelenlegi polgármester.

Az uszoda beruházás alépítményi és alapozási munkák előkészítéséhez befejeződött a víztelenítési munkálatokhoz szükséges szádfalazás. 2017

 

A képviselő testület elé ez az ügy nem került. A később elítélt városvezető a befejezési határidő előtti napon leállítatta az építkezést, így a város több mint 70 millió forinttól, mint kötbértől is elesett.

A Belügyminisztérium 2018. tavaszán visszakérte az egész támogatást, egy minimális tervezési költség kivételével.  Az önkormányzatnak nem volt pénze a már elköltött 300 millió pótlására. Halogatta a visszafizetést.

Az önkormányzat 2018. májusában újra megkapta az 500 milliót az uszoda felépítésére. Az új támogatásból és a régi támogatás maradékából 2018. júniusában fizették vissza az első támogatás összegét, plusz a több milliós kamatot.

2018. január 1. és augusztus 12. között nem történt munkavégzés az építkezésen, melyet egy későbbi munkaügyi ellenőrzés állapított meg.  Közjegyző által kijelölt független igazságügyi szakértő szerint, az építkezés nem haladta meg a 44%-os készültséget, vagyis még félig sem volt kész.

Az önkormányatnál maradt, valamivel több mint 200 millió forint, a befejezésre semmiképpen nem volt elegendő, amit szakemberek állapítottak meg 2019. tavaszán.

Hegedűs Péter szerint az új városvezetés mindent megtett az uszoda befejezése érdekében. Elkészült az új forgatókönyv és folyamatosan keresték az illetékeseket egyeztetés céljából.

Ilyennek álmodták meg.

Segítséget kértel az országgyűlési képviselőtől is de a személyes egyeztetésig sem jutottak el.  A Belügyminisztérium illetékesei 2019. nyarán személyes egyeztetésen, szóban támogatólag nyilatkoztak a kérelmről, ami a befejezési határidő 2020.12.31-re való módosítása.

2020 januárjában – a második kivitelezési határidő (2019.12.31.) lejárata után – a Belügyminisztérium elutasította az összes kérelmet.

A minisztériumot a későbbiekben már semmilyen jogi vagy társadalmi érvelés nem hatotta meg. Elrendelte a teljes összeg (500 millió) visszafizetését annyi engedménnyel, hogy részletekben fizethette vissza a város.

Ebből 300 milliót saját forrásból kellett előteremteni. Az önkormányzat elszámoltathatóan és jogszerűen dolgozik. Természetesen a fent leírtakat a megfelelő dokumentumokkal alá is tudjuk támasztani.

Most azonban – nem elfelejtve a múltat – új lehetőségeket kell keresni és új terveket kell készíteni. Hiszen van egy nagyon sok pénzbe került, funkcióját be nem töltő félkész épülete a városnak. Nem maradhat ez a jelenlegi torzó állapot – zárta sorait a polgármester.

Forrás: Balmazújváros, havilap

 

Balmazújvárosi polgármester: Tiba István azt mondta, “tanuljak meg kérni”