Új közösségi tér létesült Debrecenben EU-s pénzből

Helyi hírek

A kerekestelepi városrészben olyan akadálymentes közösségi teret alakítottak ki, mely egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a kertvárosi részben élő lakosság minden tagja számára a szabadidő minőségi, hasznos eltöltésére. A 2020. szeptember 23-án rendezett átadó eseményen részt vett Pósán László országgyűlési képviselő, Széles Csongor, a Debrecen-Kerekestelepi Református Egyházközség lelkipásztora, valamint Vadon Balázs, a terület önkormányzati képviselője.

A Debrecen-kerekestelepi Református Egyházközség, támogatási kérelmet nyújtott be TOP-7.1.1-16-H-042-5 kódszámú, „Közösségi terek fejlesztése” című (EUs-) pályázati kiírásra ,,A Somlyai utcai közösségi tér kialakítása” címmel. A felhívást a Cívis Lokális Lehetőségek Debrecenben (CLLD) című projekt Debrecen Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiája (2014-2020) keretében a Debreceni Helyi Közösség Helyi Akciócsoport hirdette meg. A projekt 23.100.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült 100 százalékos támogatási intenzitás mellett.

A projekt átfogó célja a lakosság szolidaritás-érzetének, közösségérzetének növelése érdekében és a városrész kulturális és közösségi életének megújítása volt – egyrészt az infrastrukturális beruházás által –, másrészt erre épülve közösségi programok megvalósítása, illetve a civil szervezetek, vállalkozások és az önkormányzat együttműködésének elősegítése. A projekt keretében a kerekestelepi városrészen – a Somlyai utca – Áchim András utca -Török utca által körülhatárolt, önkormányzati tulajdonú területen – egy olyan akadálymentes, multifunkciós közösségi tér kialakítására került sor, mely egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a kertvárosi részen élő lakosság számára a szabadidő minőségi, hasznos eltöltésére.

A projekt a következő fejlesztéseket tartalmazza: játszótér a 6-12 éves korosztály számára új játszóeszközökkel (játszóvár, kétüléses hintaállvány gyerek és bébi hintaüléssel, rugós játék); közösségi események megrendezésére alkalmas tér; színpad; új sportpálya kosárpalánkokkal és kézilabdakapukkal; kondipark; beton térkőburkolatos sétány; támlás padok, szemetesek kihelyezése; tereprendezés, füvesítés, cserjetelepítés, faültetés.

Fotó: Miskolczi János