Az Airbnb ellen tüntettek Budapesten

Helyi hírek Ország

A szolidaritás csak akkor él, ha mindenkire kiterjed – közölte Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt A Város mindenkié csoport kilencedik Lakásmenetének végén, a budapesti Erzsébet téren vasárnap.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: amikor a szolidaritást fel akarjuk darabolni, amikor “rés alakul ki a társadalmi csoportok között”, akkor a zsarnokság és a kirekesztés benyomul oda.

Hangsúlyozta: olyan várost szeretne, ahol a szegényeket nem üldözik, hanem támogatják, ahol nem stadionok épülnek, hanem bérlakások. “Olyan európai Budapestet szeretnénk, amely szövetségeseket lát azokban, akik például bérlakásépítésre adnának nekünk pénzt” – mondta.

Karácsony Gergely – aki Zugló polgármestere is – azt mondta, ő az egyedüli budapesti polgármester, akinek a kerületében nem fogadtak el “a hajléktalan embereket vegzáló rendelkezéseket”, és aki rendeletbe foglalta azt, hogy az önkormányzati bérlőket elhelyezés nélkül nem lehet kilakoltatni. Hozzátette: egész Magyarországon az ő kerületében adják a legnagyobb összegű lakásfenntartási támogatást a rászorulóknak, és egyedüliként hozott a kerületbe közvetlen európai uniós támogatást szociális bérlakások építésére.

A Város mindenkié csoport kilencedik alkalommal szervezte meg a Lakásmenetet, amellyel a lakhatási válságra kívánták felhívni a figyelmet érdemi intézkedéseket követelve a kormánytól és az önkormányzatoktól.

A Lakásmenet Budapest belvárosában a Nehru parkból indulva az Erzsébet térig tartott. A néhány száz tüntető többek között lakhatást, demokráciát, jogállamot, valamint “Airbnb takarodj, a lakhatás alapjog” jelszavakat skandálva vonult, és Karácsony Gergelyen kívül civilek is civilek is felszólaltak.