Műtét, kórház

Meghalt egy érsebész, máris veszélybe került a budapesti érsebészeti ellátás

Helyi hírek

Mindössze egyetlen érsebésszel van kevesebb a fővárosban, máris instabillá vált az akut érbetegek ellátása – írta meg MedicalOnline lap.

A sebészt dr. Tóth Gyulának hívták, aki március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját.

MedicalOnline azt írja, hogy

kedden reggelre nagy munkabírású kollégáját veszítette el az érsebészek amúgy sem túl népes tábora.

Emiatt már nehézségek mutatkoznak a főváros ügyeleti ellátásban.

A lap hozzáteszi,

a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) vis majort jelentettek, kedden reggel pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta, hogy kisegíti az akut baleseti érsérülések ellátásában a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központját és a tervezett érműtétre váró beteget átvette.

Az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak, amikor a Péterfy Kórház lemondta az akut érsebészeti ellátást.

A Péterfy orvos nélkül maradt krónikus betegeit a GOKI fogadja ugyan, de a nagy forgalmú baleseti centrum érsérültjeit egyelőre nem tudják ellátni.

A lap hozzáteszi, hogy a történtek újabb kihívások elé állítják a fővárosi ügyeleti ellátást, amire áprilisban a Péterfy traumatológusainak tiltakozó akciója irányította rá a figyelmet, akik bértárgyalásokat követeltek: legalább annyi óradíjat kértek, mint a velük dolgozó aneszteziológusok.

A fővárosi érsebészeti ellátás – elsősorban krónikus és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból eredő – kritikus problémáira, és annak megoldási lehetőségeire korábban már többször felhívta a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság

– teszi hozzá a MedicalOnline.