Szerelőktől rettegnek a lakók a Dózsa György utcán

Helyi hírek

Saját szakállukra dolgoznak a szerelők, irreális költségekbe kergetik az embereket, közben több lakásban nincs gáz.

Több mint egy évvel ezelőtt nagy vihart kavart, hogy több vállalkozó irreálisan magas összegekért akarta elvégeztetni a társasházakban a gázrendszerek kötelező felülvizsgálatát, a felújításokat, mindezért sokan nagyon sokat fizettek. Tavaly például az is megtörtént, hogy olyan felülvizsgáló adott árajánlatokat gázszerelésre a Vénkertben, aki hónapokkal ezelőtt azt mondta a lakóknak, hogy gázszivárgás van, ezt azonban nem jelentette a Tigáznál. A lakók nem fizettek, inkább megvárták a földgáztörvény módosítását. Az ez alapján kiadott miniszteri rendelet szerint 2013. november 20-tól a felülvizsgálat költsége a szolgáltatót terheli, ami azt nem háríthatja át a fogyasztókra.

Úgy tűnt, rendeződik a helyzet, ám most újra gáz van, egyes vállalkozások megtalálták a kiskapukat, s ehhez megfelelő teret is kaptak. Felbolydult a Dózsa György utca és környéke.

Ezen a környéken tavaly a Tavasz Lakásszövetkezet végezte a lakások nagy részének kezelését, ám a szövetkezet csődbe ment, így nem tudták befejezni a munkát, nem volt aki aláírja a felülvizsgálat elvégeztetéséhez szükséges megbízásokat. Egy év múlva új elnökséget választott a szövetkezet, jelentkeztek a régi gázszerelők, s ott folytatták, ahol egy éve abbahagyták: azt akarták elérni, hogy az akkor megkötött szerződések szerint végeztesse el a kezelő a közös területek felújítását és tegyenek eleget a felülvizsgálatnak.

Hozzátette, több helyen rávették a lakosokat arra, hogy váljanak meg a gáztűzhelyüktől, cseréljék azt villanyra. Ez azonban ugyancsak költséget jelent, óracserével jár, ezeknek a lakásoknak a keresztmetszete viszont el sem bírja ezt a változtatást.- Felhívtam a lakásszövetkezet új elnökét, jeleztem, hogy nincs törvényi kötelezettség, 2015. december 31.-ig kell megcsinálni a szükséges felújításokat. Megígérte, hogy a szövetkezet megbízásából megjelenő gázszerelők nem fogják kötelezni a lakásokat semmilyen cserére. Az ígéret viszont csak szép szó maradt. Megjelentek a szerelők, elkezdték a közös területen a cserét, a szerződött munkák elvégzését, majd bejutottak a lakásokba is, ahol azonnal szivárgásokra hivatkoztak, nem akarták feltenni az adott gázórát, mondván nem jó az ablak, túl régi, ki kell cserélni. A Dózsa György utcán több tíz olyan ingatlan van, ahol negyven napja nincs gáz, elvitték a gázórákat, csinálják a mondvacsinált szereléseket, közben az ajtóból vágnak le darabokat, lyukakat fúrnak a falba. Először egy darabot akartak a légbeeresztőből az ablakokra, de ez nem volt elég, később már kettő kellett, légáteresztőket szerelnek fel, s már 200 ezer forint fölötti összegekről van szó. Kétezer lakás tartozik a szövetkezethez, nem szabad engedni, hogy mindenhol felüsse fejét a probléma – mondta el Papp Csaba a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában..

A képviselő hangsúlyozta, ha a lakásszövetkezet már szerződött, elkezdték a folyamatot a közös területeken, akkor már nem lehet mit tenni, ám a saját lakásba nem kell beengedni a szerelőket. A szerelők elvihetik az órákat, de a méréspróba után tegyék is vissza azokat. Mint mondta, furcsa, hogy a lakosoknak kell ezt kérniük, pedig nem is az ő feladatuk lenne ezt kezdeményezni. Ráadásul ez 5-6 ezer forintos terhet ró a tulajdonosra, miközben ennek költségeit a Tigáznak kellene állnia. Papp Csaba kiemelte, a lakásszövetkezet előrerohan a folyamatban, pluszköltségekbe veri a lakosságot. Az órán túl semmi köze a szerelőnek a rendszerhez, a kivitelezők nem vállalhatnák el a munkákat, de ezt sem tartják be.

– Van még idő 2015 december végéig, addig mindenki összegyűjtheti a pénzt a szükséges felújításhoz. A Tigáz embere elvégzi az ellenőrzést, amiért nem kell fizetni, a szolgáltató munkatársa hátrahagy egy jegyzőkönyvet, amin feltünteti, megfelelt-e a rendszer az előírásoknak, hibás, vagy sem. És ennyi. A szolgáltatónak ki kellene bocsátania egy egységes követelményt arról, milyen javításokra lehet szükség, a vállalkozó ezzel szemben saját szakállára próbálja a fejlesztésre rábeszélni a fogyasztót. A Tigáz védje meg az embereket, egy lista kell a társaság oldalán, amin feltünteti az általa javasolt szerelőket, akikért felelősséget is vállal – mutatott rá Papp Csaba.

Hangsúlyozta, a szolgáltató oldja meg az emberek fűtésproblémáját, s ha elviszik a gázórát, közöljék velük, mikor adják azt vissza. “A mostani helyzet méltatlan a 21. századhoz, az emberek fizetnek az energiáért, nem szabad figyelmen kívül hagyni az érdekeiket” – mondta. Papp Csaba kijelentette, ha rövid időn belül nem oldódik meg a probléma, akkor az Energetikai Hivatalhoz fog fordulni.