Papp László 2024 debreceni polgármester

Kétezer új munkahely jöhet létre idén Debrecenben

Helyi hírek

Az idén kétezer új munkahely létrehozását tűzte ki célul Debrecen, ebből az első negyedévben csaknem nyolcszázat már bejelentett a FAG Magyarország Ipari Kft, a National Instruments (NI) Hungary Kft. és a Richter Gyógyszergyár – közölte a város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.
Papp László, a német Schaeffler-csoporthoz tartozó FAG csapágygyárban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az FAG ősszel induló, 25 milliárd forintos beruházása 510 munkahelyet teremt, ezzel a már most is 1350 dolgozót alkalmazó vállalkozás lesz Debrecen legnagyobb foglalkoztatója.

A polgármester szerint Debrecennek 2020-ig úgy kell megerősítenie gazdasági pozícióját, hogy regionális vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen legyen.

Debrecen gazdaságfejlesztés melletti elkötelezettségét mutatja a Lufthansa új Debrecen-München járata elindításának is, amelynek nem titkolt célja, hogy erős lökést adjon a német tőke városba vonzásának – magyarázta Papp László.

Debrecen polgármestere elismeréssel szólt az FAG-ban működő Schaeffler-akadémiáról, amely egyedülálló duális szakképzési modellként, a helyi szakképzőkkel összefogva biztosítja a térségben a szakképzett munkaerő-utánpótlást.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője azzal összefüggésben, hogy a magyar kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja a csapágygyári beruházást, megjegyezte: Magyarország tudatosan kereste és találta meg a kapcsolatot a német gazdasággal, és felkészült arra, hogy komoly beruházásokat telepítsenek Németországból Magyarországra.

A politikus szerint Magyarország, és benne Debrecen komoly ipari fellendülés előtt áll. A Európai Unió gazdasági motorja Kelet-Közép-Európa lehet a következő öt évben – fűzte hozzá.

Kósa Lajos szerint Németországban évente 300-500 ezer új munkavállalóra lenne szükség, de hazai munkaerőből ennek csak a felét tudják biztosítani.

Mivel bebizonyosodott, hogy a bevándorlás illúzió e probléma megoldására, a német gazdaság – amely a fejlődést nem adja fel -, felkészült arra, ha otthon nem talál munkaerőt, gyártókapacitást helyezzen ki. A visegrádi országok felkészültek ezek fogadására – fejtette ki a frakcióvezető.

Szabó Péter az FAG csapágygyár ügyvezető igazgatója köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, és megjegyezte: a siker fokmérője, ha a tulajdonosok elkötelezik magukat a fejlesztés mellett.

Az új, 22 ezer négyzetméteres gyártócsarnokuk építése szeptemberben kezdődik, és egy év múlva indulhat meg benne a termelés. Az új csarnokba olyan új köszörűs technológiát telepítenek, amely még nem működik a Schaeffler-csoport gyáraiban.

Az MTI érdeklődésére Szabó Péter elmondta: tavalyi árbevételük 100 millió euró volt, az utóbbi négy évben 10-15 százalékos volt az évi növekedés.

Tájékoztatása szerint 2010-ben 12 millió csapágyat gyártottak, az idei tervük 26 millió, 2020-ban pedig már 36 millió csapágyat állítanak elő Debrecenben.