A szélsőjobboldali pártok gyakran hangoztatják kifogásaikat az “új élelmiszerek” ellen. Mennyire valósak ezek? Gyakorlatilag teljességgel megalapozatlanok, ellenére az Unio számos országában népes tábora van ezeknek a konteoknak.
Magyarországon is találkozhatunk hasonló összeesküvés-elméletekkel, legutóbb a hazai állatállományt érintő ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán. A közösségi médiában elterjedt nézet szerint a szarvasmarhák leölésének célja a műhús és a rovaralapú élelmiszerek elterjedésének elősegítése. Annak ellenére, hogy szakértők cáfolták például a klór-dioxid járványkezelésben való hatékonyságát, a konteó továbbra is él, akadályozva a megfelelő védekezést. Jerzsele Ákos rektorhelyettes szerint a klór-dioxid állategészségügyi alkalmazása jelenleg nem engedélyezett, és hatásai kritikus helyzetben még kevéssé ismertek.
EFSA vizsgálat
Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarok, például a lisztkukac és a tücsök élelmiszerként való forgalmazását. Ez a döntés azonban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szigorú tudományos vizsgálatát követően született meg.
Rovarfehérjére szükség lesz
A rovarfehérje a takarmányozásban is fontos szerepet játszhat a jövőben, tekintettel a várható népességnövekedésre és a hús iránti kereslet növekedésére. A rovarfehérje fenntartható alternatívát kínál, és piaci értéke jelentősen emelkedik, ahogy a hagyományos takarmányok helyét kezdi átvenni. Az EU már engedélyezte a feldolgozott rovarfehérjét baromfi- és sertéstakarmányozásra.
Világ 130 országában fogyasztják
Rafael Perez, az EU illetékes csoportvezetője hangsúlyozta, hogy a rovarok étrendbe való beillesztése a fogyasztók döntésén múlik. Fontos megjegyezni, hogy világszerte több mint 130 országban mintegy 2 milliárd ember számára a rovarok hagyományos élelmiszernek számítanak.