Minimumjövedelem: a plenáris ülés dönt a tárgyalások indításáról

Európa
A képviselők csütörtökön 9:30 órakor döntenek arról, hogy hozzájárulnak-e a Tanáccsal a megfelelő minimumjövedelemről szóló irányelvtervezetről indítandó tárgyalásokhoz.
Ha a képviselők többsége jóváhagyja a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban november 11-én a tárgyalások megkezdéséről szóló döntést, akkor a Parlament részéről a döntésben foglalt tárgyalási mandátum alapján elindulhatnak a tárgyalások. A tárgyalások tényleges indulásával meg kell várni, hogy a tagállamokat tömörítő Tanács képviselői is kialakítsák közös kiinduló álláspontjukat. A tárgyalófelek annak az irányelvnek a végső formájáról döntenek majd, amelynek célja, hogy a munkavállalók minden tagállamban részesüljenek a minimálbérek nyújtotta védelemből.

Ha azonban a plenáris ülés csütörtökön elutasítja a foglalkoztatási bizottság döntését, akkor a minimumbérekről szóló irányelvtervezet felkerül a decemberi plenáris ülés napirendjére, ahol a teljes mandátumtervezetről és az ahhoz benyújtott módosító indítványokról szavaz a Ház.

A csütörtöki szavazás az EP honlapján és az EbS+-on követhető.

Az eljárás

A Parlament elnöke november 22-én, hétfőn bejelentette több szakbizottság azon döntését, hogy az Eljárási szabályzat 71. cikke alapján intézményközi tárgyalásokat kezdenek. Ha legalább 71 képviselő szavazást kér bármelyik döntésről, akkor arról még ugyanazon a plenárison szavaz a Ház.