Konferenciával és kiállításokkal emlékeznek II. Rákóczi Ferenc fejdelemre Franciaországban

Magyarország és Európa II. Rákóczi Ferenc korában címmel rendez pénteken nemzetközi tudományos konferenciát a Rákóczi-szabadságharc európai jelentőségéről a Párizsi Magyar Intézet, a párizsi Sorbonne egyetem, a Lengyel Tudományos Akadémia Párizsi Tudományos Központja és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA BTK) Történettudományi Intézete közreműködésével.

A Nyugat-Balkán európai integrációja mellett foglalt állást a lengyel, a cseh és a szlovák államfő is

A Nyugat-Balkán európai uniós integrációja nagyon fontos az egész kontinens biztonsága, a nagy migrációs hullámok korlátozása miatt – hangsúlyozta Mateusz lengyel kormányfő csütörtökön Prágában a visegrádi kormányfők közös sajtótájékoztatóján. Hasonló, az uniós bővítést sürgető álláspontot fogalmazott meg a V4-csoport és a Nyugat-Balkán államainak csúcstalálkozóját követően Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák kormányfő is.

Védőoltásügyi Világkonferencia: a védőoltások biztonságosak, hatékonyak és nélkülözhetetlenek

Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös szervezésében ma rendezték meg a világon első ízben a Védőoltásügyi Világkonferenciát, melynek Brüsszel adott otthont. A Bizottság és a WHO azért hívta össze a konferenciát, hogy felgyorsítsa a globális fellépést a védőoltással megelőzhető betegségek terjedésének megfékezése és a védőoltásokkal kapcsolatban világszerte tapasztalt félretájékoztatás megakadályozása érdekében.

Európai Bizottság: az európaiak támogatják a kímasemlegességre vonatkozó uniós célkitűzéseket

Az európai lakosság 93 százaléka, a magyarok 96 százaléka súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, 92 százalékuk, a magyarok 96 százaléka támogatja az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött céljait – közölte friss jelentésében az Európai Bizottság szerdán.