„Egértelenítéssel” az egészségiparért

Egyetem

A Debreceni Egyetem tudásbázisa is fontos szerepet játszik a város egészségipari stratégiájában. A teendőkről egyeztettek az iparági szakemberek.


– Debrecen életében és gazdaságpolitikájában is kiemelkedő szerepe van egészségiparnak, hiszen a legnagyobb foglalkoztatók között ott van: az egyetem, a Klinika, a TEVA és a Richter Gedeon gyógyszergyár is. Így nyilvánvaló, hogy az egészségipar kiemelt helyet kap a város gazdaságfejlesztési stratégiájában is – hangsúlyozta Papp László alpolgármester, a Debrecen egészségipari stratégiájáról szóló konferencia sajtótájékoztatóján.

Az alpolgármester kifejtette, hogy Debrecenben továbbra is a gyógyszeripar a legmeghatározóbb egészségipari szegmens, de egyre nagyobb szerepet kap a térítéses betegellátás, a funkcionális élelmiszerek gyártása és a biotechnológia is, utóbbiaknál lényeges, hogy az egyetemről kikerülő szakemberek megfelelő munkahelyeket, lehetőségeket találjanak a városban.

Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem sokrétű tudásbázisáról beszélt a tájékoztatón, kiemelve, hogy az intézmény valamennyi egészségipari szektorban jelen van.

– Az elmúlt években nagyon komoly iparági együttműködési rendszerek, azaz klaszterek jöttek létre, amelyeknél az egyetemi tudásra alapoztak a térség vállalatai. Fontos, hogy az egyetem körül legyenek olyan cégek, amelyek a kutatás-fejlesztésben az intézményre támaszkodnak, éppen ezért meg kell győzni a vállalatokat, hogy érdemes itt fejleszteni. A Debreceni Egyetem például lépéselőnyben van a gyógyszeripari fejlesztések terén, hiszen nálunk már megindult az „egértelenítés”, hogy egy gyógyszernél minél gyorsabban, minél jobb minőségű klinikai teszteket tudjuk végrehajtani – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor szerint fontos, hogy a 2014-2020-as időszakban minél jobban kihasználják a gazdaságfejlesztésre szánt 4200 milliárd forintot, ehhez pedig megfelelő stratégiára van szükség az egészségiparban is.

unideb.hu