Gepard önjáró légvédelmi löveg

Németország leszállította az Ukrajnának gyártott légvédelmi lőszerek első adagját

Európa

Németország leszállította az Ukrajnának gyártott légvédelmi lőszerek első adagját – közölte a német védelmi minisztérium kedden.

A német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez tízezres nagyságrendben szállítottak Ukrajnába lőszert, amelyet a Rheinmetall német védelmi ipari és technológiai vállalat gyárt a tárca megbízásából.

Németország az átfogó orosz támadással szemben védekező Ukrajnát fegyverekkel támogató országcsoport (Ukraine Defence Contact Group, UDCG) februári brüsszeli miniszteri ülésén vállalta, hogy gondoskodik a Gepardok lőszerutánpótlásáról. Ez komoly feladat, mert az 1970-es években kifejlesztett lövegeket már nem használják a német hadseregnél (Bundeswehr), és nem is készül a Gepardokban használt lőszer Németországban.

Így ki kellett dolgozni egy új gyártási technológiát arra, hogy miként lehet előállítani “régi lőszert új módszerekkel” – emelték ki a minisztérium közleményében. Hozzátették: Svájc ugyan rendelkezik a Gepardban használt lőszerkészletekkel, de nem hajlandó katonai segítséget nyújtani Ukrajnának.

Németország viszont megoldotta az igen összetett feladatot, alig hét hónap alatt nemcsak beindították a gyártást, hanem el is juttatták Ukrajnába az ország védelmében “nagyon sikeres” önjáró lövegekhez szükséges lőszerek első adagját – hangsúlyozta a közlemény.

Németország eddig 46 Gepardot adott át Ukrajnának, és további hatot küldenek az év végéig. A Rheinmetall egy 168 millió eurós (65 milliárd forintos) szerződés keretében 300 ezer lőszert gyárt a légvédelmi lövegekhez.

Németország Ukrajna legnagyobb európai támogatója, a lőszerszállítás beindítása pedig jelentős előrelépés Ukrajna légvédelmében, ami ismét megmutatta, hogy “Németországra lehet számítani” – idézték a közleményben Boris Pistorius német védelmi minisztert.

(MTI)