Kötelek újrahasznosítása. Így használd fel a lakberendezésnél

Gazdaság

Kedvenced a skandináv, a rusztikus, vagy a vintage lakberendezési stílus? Emellett pedig hulladékmentes életet igyekszel élni? Jó hírünk van! A megmaradt köteleket felhasználhatod otthonod berendezésében! Az alábbiakban adunk néhány nagyszerű ötletet ehhez.

Korlátok helyett

Nem minden belső téren mutatnak jól a merev fa vagy kovácsoltvas korlátok. Mi lenne, ha az oszlopokat egyszerűen kötelek kapcsolnák össze? Ezáltal szabadabb, könnyedebb légkört teremthetünk. Olyan érzés, mintha nem lennének korlátok, de a funkció mégsem marad betöltetlen.

Feliratok kötélből

„Otthon, édes otthon”? „Az én házam az én váram”? Te milyen feliratot látnál szívesen a nappaliban, a hálóban vagy a konyhában? Bármilyen elképzelést megvalósíthatsz saját kezűleg. A célnak megfelel zsinórfonal pamut anyagból gyártótól, vagy más típusú zsinór is. A skandináv, letisztult stílusban a natúr színű, természetes anyagú feliratok mutatnak igazán jól.

Lámpák felfüggesztéséhez

Miért költenél drága csillárra, amikor máshogy is megoldhatod? Az égők foglalatát elég egy darab kötéllel megerősíteni. Komolyabb „csillárhoz” pedig megfelel egy felfüggesztett fagerenda, s arról lóghatnak le izzók.

Polcokhoz

Konzolok helyett használhatunk kötelet is polcok felfüggesztéséhez. Csak az jelenti a kihívást, hogy jó helyre kössük a csomót, s így megfelelően álljon a polc. Használjunk nagy teherbírású rögzítőelemeket, így biztosan sok mindent kibír majd a bútor.

Mennyezet kialakításához

Amennyiben nem gipszkarton mennyezetet terveztek, itt is szerepet kaphatnak a kötelek. Látszó gerendákra könnyedén felkerülhetnek dekorációs céllal e szálak. Akár geometriai formákat is kialakíthatunk, nem muszáj a mennyezettel párhuzamosnak lenniük. Megfelelő világítással és sok fa felülettel csodálatos belső tér alakítható ki.

Dekoráció gyanánt

Csak a kreativitás szab határt a további felhasználásnak. Készíthetünk belőlük szőnyeget, bevonhatjuk velük a mécsestartót, de akár a virágcserepeket is. Lássunk néhány további ötletet:

  • edényalátét
  • régi váza felfrissítése
  • befőttek bevonása kívülről
  • benti lógó virágtartók elhelyezése
  • függönyök átkötése

Sőt, akár magát a függönyt is készíthetjük finom, egyenesszálú zsinórból, a lakás színeivel harmonizáló árnyalatban.

Összefoglalás: A köteleket a lakberendezésben bátran újrahasznosíthatjuk. Számos bútor kiegészítőjeként feltűnhetnek, de régi tárgyakat is felújíthatunk velük. Nagy szerepük lehet a fényforrások elhelyezése során, a mennyezet, valamint a korlátok kialakításánál. (x)