Ukrajna az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az ukránok javára csaltak az Eurovíziós Dalfesztiválon?

Bulvár

Csalás történhetett a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon,  hat nemzeti zsűrit töröltek.

Az European Broadcasting Union (EBU) “szabálytalan szavazási modellek” gyanújára hivatkozva érvénytelenítette Azerbajdzsán, Grúzia, Montenegró, Lengyelország, Románia és San Marino zsűripontszámait.

A Eurovision World közlése szerint a szombat esti döntőn már éppen kezdődött a pontszámok ismertetése, amikor az EBU kiadta elég szokatlan közleményét a döntésről, amely szerint a gyanúsnak nyilvánított zsűriszavazatokat a második elődöntőben és a nagydöntőben hat ország esetében nem csak hogy törölték, de meg is változtatták, bizonyos „hasonló szavazási szokásokkal rendelkező országok” összesített eredményének függvényében – írja a Népszava.

Az idei versenyt elsősorban a közönségszavazatok révén az ukrajnai Kalush Orchestra nyerte. Persze nem meglepő, hogy sokan politikai szempontok miatt szavaztak az ukrán dalra, de a pontszámok EBU általi önkényes megváltoztatására eddig nem volt példa. Úgy tudni, a román zsűri eredetileg Moldovának adta a maga 12 pontját, ők pedig Romániának, de később ez a 12-12 pont eltűnt és mindkettőt Ukrajna kapta meg.

A Kalush Orchestra órákkal győzelmüket követően tette közzé Stefania című daluk videóklipjét, ami egyébként nagyon megrázó, a felvételeket a háború sújtotta városokban forgatták.