Energiaunió: már nem jövőkép, hanem valóság

Világ

Az Európai Bizottság ma fogadta el az energiaunió helyzetéről szóló negyedik jelentést. A dokumentumból kiderül, hogy a Bizottság teljes mértékben megvalósította a minden európai polgár számára elérhető, megfizethető, biztonságos, versenyképes és fenntartható energiát biztosító energiaunió kialakítását célzó stratégiában felvázolt elképzeléseit.

Európa világszinten élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az EU jó úton halad afelé, hogy maradéktalanul megvalósítsa a tiszta energiára való átállást, kamatoztassa az átállásban rejlő gazdasági lehetőségeket, fokozza a növekedést, munkahelyeket hozzon létre, valamint egészségesebb környezetet biztosítson a fogyasztók számára, azaz hogy virágzó, modern, versenyképes és klímasemleges gazdasággá váljon. Az európai éghajlat- és energiapolitika korszerűsítésén túlmenően az energiaunió fellendíti a tiszta energiára való átállást az európai gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban, összhangban az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó Párizsi Megállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásokkal, és egyúttal azt is biztosítja, hogy az átmenet társadalmilag igazságosan menjen végbe. Az energiaunió megerősítette a belső energiapiacot és fokozta az Unió energiabiztonságát – új (többek között határokon átívelő) intelligens infrastruktúrákba ruházott be, új, korszerű piactervezést alakított ki, és a potenciális válságok hatékonyabb és eredményesebb kezelése érdekében szolidaritáson alapuló, tagállamok közötti együttműködési mechanizmust vezetett be.

A Juncker elnök által vezetett Bizottság új jogalkotási keretet hozott létre az energiaunióval kapcsolatosan. Ennek köszönhetően az EU továbbra is vezető szerepet tölthet be az éghajlatváltozás elleni fellépés terén, magasabb célértékeket tűzve ki maga elé 2030-ra több ágazatban, a megújuló energiától és az energiahatékonyságtól kezdve egészen a személygépkocsik, a könnyű haszongépjárművek és a teherautók károsanyag-kibocsátásáig. Az új jogalkotási keret mellett a Bizottság támogató intézkedéseket vezetett be az európai iparágak, régiók és városok számára a zökkenőmentes átmenet biztosítására, ezenfelül pedig számos célzott kezdeményezés jött létre annak érdekében, hogy minden régió és polgár egyenlő mértékben részesüljön az energetikai átállás előnyeiből. Az egyik ilyen kezdeményezés az európai akkumulátoripari összefogás.

A ma közzétett jelentéshez két dokumentum kapcsolódik, amelyek a megújuló energia és az energiahatékonyság terén elért eredményeket mutatják be. Ezeken túlmenően a Bizottság ma jelentést adott ki az akkumulátorokra vonatkozó stratégiai cselekvési terv végrehajtásáról, és közleményt tett közzé a hatékonyabb és demokratikusabb uniós éghajlat- és energiapolitikai döntéshozatal témájában is. Utóbbi közleményében a Bizottság arra kéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot, vizsgálják meg, hogy az energia adóztatása miként járulhat hozzá jobban az uniós éghajlat- és energiapolitikai célkitűzések megvalósításához.