Szakértő: nem tűnik klasszikus terrorista merényletnek a torontói gázolás

Világ

Nem tűnik klasszikus iszlamista terrorcselekménynek a hétfői torontói gázolás, inkább az elkövető mentális problémái állhatnak a háttérben – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő kedden az M1 aktuális csatornán.

Gyarmati Istvánt arról kérdezték, hogy a 25 éves Alek Minassian hétfőn kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban. A férfi 25 embert gázolt el, akik közül tíz meghalt. A 15 sebesült közül öt ember állapota életveszélyes.

Kiemelte: évek óta ilyen terrortámadásokról lehet olvasni, ez olyan helyzetet teremt, hogy aki ilyenre hajlamos, az “ötleteket merít” ezekből. Lehet, hogy öt évvel ezelőtt eszébe se jutott volna ennek az elkövetőnek, hogy autóval a tömegbe hajtson, de mivel látta, hogy az elmúlt években több ilyen támadás is történt, úgy gondolta, lemásolja ezt az elkövetési módot – tette hozzá.

Gyarmati István közölte: azokra is oda kellene figyelni, akik nem feltétlenül kapcsolódnak terrorszervezetekhez, de mentálisan zavart emberek, azonban ez már meghaladná a rendfenntartó szervek lehetőségeit.

Megjegyezte: nagyon közel történt ez a merénylet az örmény népirtás évfordulójához, de egy ilyen zavarodott elméjű ember nem biztos, hogy ilyen célokat követ.