Vb-2018 – Győzelemmel búcsúztak a lengyelek, vereséggel jutottak tovább a japánok

Sport

A lengyel válogatott 1-0-ra legyőzte a japán csapatot az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a H csoport 3., utolsó fordulójában, de a vesztes ázsiai gárda így is bejutott a nyolcaddöntőbe.

Japán a fair play-pontokkal előzte meg a csoportban hozzá hasonlóan szintén 4 ponttal, valamint 4-4-es gólkülönbséggel végző Szenegált, amellyel 2-2-es döntetlent játszott. A nemzetközi szövetség (FIFA) tájékoztatása szerint a második helyen zárt ázsiaiaknak -4, az afrikaiaknak -6 pontjuk volt.

Eredmény:
H csoport, 3. forduló:
Lengyelország-Japán 1-0 (0-0)
—————————–
Volgográd, 42 189 néző, v.: Janny Sikazwe (zambiai)
gólszerző: Bednarek (59.)
sárga lap: Makino (66.)

Japán:
——
Kavasima Eidzsi – Szakai Hiroki, Josida Maja, Makino Tomoaki, Nagatomo Juto – Szakai Gotoku, Jamagucsi Hotaru, Sibaszaki Gaku, Uszami Takasi (Inui Takasi, 65.) – Muto Josinori (Haszebe Makoto, 82.), Okazaki Sindzsi (Oszako Juja, 47.)

Lengyelország:
————–
Lukasz Fabianski – Bartosz Bereszynski, Kamil Glik, Jan Bednarek, Artur Jedrzejczyk – Jacek Góralski, Grzegorz Krychowiak – Piotr Zielinski (Lukasz Teodorczyk, 79.), Kamil Grosicki, Rafal Kurzawa (Slawomir Peszko, 79.) – Robert Lewandowski

II. félidő:
———–
59. perc: Kurzawa ívelte szabadrúgásból a labdát a japán öt és felesre, Bednarek érkezett a túloldalon, és kapásból a kapu bal oldalába lőtt (1-0).

A csapatok lendülete a kezdést követően csupán húsz percig tartott ki, utána leginkább a két tizenhatos között zajlott a gyenge iramú játék, sok eladott labdával és apró szabálytalansággal. A labda ritkán került a kapuk közelébe, az első félidőben a japánoknak több, a lengyeleknek nagyobb lehetőségük adódott. A játékrész egyetlen igazán vb-re emlékeztető pillanataként a 34. percben Grosicki fejesét bravúros vetődéssel hárította Kavasima. A labda részben túljutott ugyan a gólvonalon, de a lengyelek hiába reklamáltak, a játékvezető nem ítélt gólt.
A második félidő a lengyelek részéről egy helyzettel indult, majd góllal folytatódott. Az ázsiai együttes csak meddő mezőnyfölényhez jutott, mert akcióit lassan és kiismerhetően szőtte, így támadásait nem tudta befejezni a fegyelmezetten védekező és veszélyesen kontrázó lengyelekkel szemben.
Miután a csoport másik mérkőzésén Kolumbia megszerezte a vezetést Szenegál ellen, a volgográdi közönség a hajrában kifütyülte a csapatokat, mert a pályán látványosan nem történt semmi. A japán védők unottan passzolgattak a saját térfelükön, a lengyelek viszont nem akarták átlépni a félpályát. Utóbbiak – két vereség után – megelégedtek az egygólos győzelemmel, a japánok pedig így is továbbjutottak.