Így közlekedjünk télen biztonságosan, kerékpárral

Rendőrség

A Debreceni Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet a szabálykövető közlekedésre. Kérjük, hogy a téli út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Ennek megfelelően válasszák meg a sebességüket. Ne feledjék, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok és kerékpárosok.

A balesetek megelőzése érdekében: Felhívjuk a figyelmet a ” a Látni és látszani” közlekedésbiztonsági alapelvre!Indulás előtt ellenőrizzék a kerékpár műszaki állapotát, a kötelező tartozékok meglétét és működésüket. Csak jól feltöltött akkus kerékpárlámpával induljanak el. A világító berendezések tisztaságára fordítsanak kellő figyelmet.

Egy szennyezett lámpaburán a fény nem jut át így a kerékpáros nem lesz látható. Amennyiben a lakott területet kívül közlekednek sötétben, esőben, ködben, havazásban kötelező a láthatósági mellény viselése. Lakott területen belül pedig ajánlott viselni a láthatósági mellényt vagy egyéb láthatósági kiegészítővel pl. karpánttal vagy bokapánttal növelni az észlelhetőséget.

Nappal korlátozott látási viszonyok között is kötelező a kerékpár világító berendezéseit működtetni. Ahol van kerékpáros közlekedésre alkalmas infrastruktúra kérjük ott közlekedjenek. Gyalog és kerékpárúton kellő figyelemmel és oldaltávolsággal haladjanak el a gyalogosok mellett. Mindenki tartsa be a rávonatkozó közlekedési
szabályokat! Minden kerékpárosnak balesetmentes közlekedést kívánunk! … hogy mindenki hazaérjen!