Emberölési kísérlet miatt áll bíróság elé

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa 2017.02.27-én 9 órától a következő ügyet tárgyalja.
A Debreceni Törvényszék 2016 decemberében Ifj. H. Jenő I.r. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. H. László II.r. vádlottat testi sértés bűntettének kísérlete miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. H. Jenőné III.r. vádlottat garázdaság bűntette és bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte, melyet fizikai munkakörben kell letöltenie. I. és II.r. vádlott legkorábban büntetésük 2/3 részének, de legkevesebb 3 hónapnak a kitöltését követő nap bocsáthatóak feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész I.r. vádlott terhére súlyosításért fellebbezett. I. és II.r. vádlott védője enyhítésért illetve felmentésért fellebbezett. III.r. vádlott esetében az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint A vádlotti és a sértetti család között anyagi okokból már korábban alakult ki konfliktus, azonban az tettlegességig sosem fajult. 2015 júliusában Bagaméron R. József sértett a lakóházának udvarán mezőgazdasági munkát végzett, I.r. vádlott szintén a háza udvarán kaszált. II. és III.r. vádlott szintén az udvaron ültek. I.r. vádlott átkiabált a szemben lévő ingatlanon dolgozó sértettnek, és pénzt követelt tőle. A hangoskodásra érkezett meg a sértett fia is. I. II. és III.r. vádlottak kaszával és vasrúddal a kezükben átmentek a sértett ingatlanához tartozó telekre. I. és II.r. vádlott már útközben hangosan megöléssel fenyegették a sértetteket III.r. vádlott pedig fiait a sértettek bántalmazására bíztatta.

Ezt követően II.r. vádlott azonnal megütötte a nála lévő vasrúddal R. József sértettet, aki így a földre esett. Majd II. r. vádlott a sértett fiát kezdte bántalmazni. Ekkor érkezett a helyszínre Sz. József sértett, aki II.r. vádlottól elhúzta ifj. R. Józsefet. I.r. vádlott ekkor támadta meg Sz. József sértettet a kezében tartott kaszával. Csak a véletlennek és a sértett védekezésének volt köszönhető, hogy a fejét nem a kasza éle, hanem az élt a nyélhez rögzítő fém része találta el. Mindeközben III.r. vádlott a nála lévő tetőcserepet a sértettek felé dobta, de senki nem talált el. Ezek után a vádlottak visszamentek a szemben lévő lakóházukba. Majd II.r. vádlott bejelentést tett a rendőrségen, miszerint őket megtámadták a saját házukban. A történtekről bejelentést tett egy másik férfi is, azonban a verekedés helyeként a sértettek ingatlanját jelölte meg. A sértettek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Első nyilvános ülés.