Ittasan okozott balesetet

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa 2016.10.20-án 10 órától a következő ügyet tárgyalja.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2016 márciusában F. Mihály vádlottat bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette és 2 rb. rongálás vétsége miatt 1 év börtönbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 évre felfüggesztette. A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2016 júniusában a vádlottat bűnösnek mondta ki segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében is. A vádlott börtönbüntetést 2 évre, a közúti járművezetéstől eltiltását pedig 3 évre súlyosította.

A vádlottat 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és a szabadságvesztés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést mellőzte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2014 májusában a vádlott Nyíregyházán gépkocsival közlekedett úgy, hogy előtte nagyobb mennyiségű nyugtató gyógyszert vett be. Utolérte az előtte, vele azonos irányban a belső forgalmi sávban haladó B. Róbert motorkerékpárost. A vádlott erőteljesen fékezett, majd nagy gázadással, legalább 80 km/h-s sebességgel neki ütközött a motorosnak, aki leesett a járműről, a vádlott pedig folytatta útját Oros irányába. B. Róbert sértett 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérülést szenvedett. A vádlott ezt követően Apagynál visszafordult Nyíregyháza felé.

Az előző balesetet észlelők ekkorra már értesítették a rendőrséget, akik a vádlott keresésére indultak. Meglátták a visszafelé érkező vádlott autóját, megkülönböztető jelzést használva meg akarták állítani azt, azonban a vádlott tovább haladt. Áttért a menetirány szerinti baloldalra, ahol a vele szemben közlekedő kisteherautó sofőrje emiatt hirtelen jobbra kormányozta az járművét, fékezett, leszaladt az útpadkára és a mellette húzódó átokban megállt. A vádlott ekkor gázt adott és a helyszínről elhajtott. A kisteherautó sofőrje nem sérült meg. A vádlott még mindig folyamatosan közlekedett, utolért egy járműsort, aminek előzésébe kezdett. Fékezés nélkül nekiütközött a baloldali forgalmi sávban várakozó M. Tamás r.főtörm. által vezetett és megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsinak.

Az ütközést követően a vádlott elvesztette a gépkocsija feletti uralmat, és sodródva nekiütközött a vele szemből érkező másik személyautónak, aki az ütközés következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott az egész eljárás során úgy nyilatkozott, hogy a történtekre nem emlékszik. Első nyilvános ülés.