Szijjártó Péter

Szijjártó: komoly jelentősége lesz Donald Trump és Orbán Viktor kétoldalú találkozójának

Ország

Komoly jelentősége lesz Orbán Viktor kormányfő május 13-i washingtoni munkalátogatásának, amelynek során Donald Trump amerikai elnök fogadja őt – jelentette ki csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy szerdán kapták meg a hivatalos meghívást, amelyet már vissza is igazoltak.

Elmondta, hogy a találkozón a regionális biztonság és a térség energiaellátásának kérdései, illetve a kétoldalú kapcsolatok, s azon belül a védelmi együttműködés témája lesz napirenden.

“Mi, magyarok stratégiai szövetségesként tekintünk természetesen az Egyesült Államokra. A jelenlegi adminisztrációhoz hasonlóan látunk nagyon sok fontos, a világ számára dilemmát jelentő kérdést. Hasonlóképpen gondolkodunk a migráció, a keresztények védelme és a biztonság tekintetében” – hangsúlyozta.

Emellett az Egyesült Államok az ország legfontosabb exportpiaca az Európai Unión kívül – tette hozzá.
Szijjártót megkérdezték azon sajtóhírekről is, amelyek szerint az EU gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a magyar kormány utolsó pillanatban benyújtott vétóját, és annak ellenére is egyfajta közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy Izrael vonatkozásában tisztességes és kiegyensúlyozott álláspontra van szükség, Magyarország nem tud hozzájárulni olyan dokumentumok elfogadásához, amelyek nem segítenek megoldani a közel-keleti válságot, csak tovább mélyítik a problémát, és ezen ügyben minden egyes szónak jelentősége van.

Mint mondta, alakult a szöveg folyamatosan, míg a végén kiderült, hogy nem kerültek be bizonyos módosító javaslatok, így Magyarország nem hagyta jóvá a közös álláspontot.

A tárcavezető szerint a dokumentumot felolvasó finn ENSZ-nagykövet részben korrektül járt el, amikor felszólalása elején kitért rá, hogy ez csak huszonhét ország nyilatkozata, nem a közösség álláspontja, utána viszont az EU nevében beszélt, ami hiba és elfogadhatatlan volt.