Szolgálatot teljesítő tűzoltók, rendőrök és katonák is szavazhatnak

Ország

A tűzoltóság, a rendőrség és a honvédség személyi állományának is biztosítják a részvétel lehetőségét az áprilisi országgyűlési választáson.

A katasztrófavédelem a teljes állománynak biztosítja a részvétel lehetőségét az országgyűlési választáson – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t. Mukics Dániel közölte, hogy szolgálatcsúsztatásra adnak lehetőséget mindazoknak, akik másképp nem tudják megoldani a voksolást.

Mint elmondta, a tűzoltók 24 órás szolgálatot látnak el, amely mindig reggel hétkor kezdődik. Ugyanakkor a szavazóhelyiségek reggel 6-kor nyitnak; vagyis aki 6 és 7 óra között voksolna, de nem érne be a szolgálati helyére 7 órára, azt megvárja a váltótársa. A “csúsztatóktól” csupán annyit kérnek, hogy ezt jelezzék a szolgálatvezetőnek, a “túlórázókat” pedig máskor kárpótolják – tette hozzá Mukics Dániel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a választásokkal összefüggő rendőri feladatok végrehajtásáról kiadott országos rendőrfőkapitányi intézkedés szerint a parancsnokoknak a szavazás napjára a szolgálatot úgy kell megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát. A hivatásos állomány tagja a választójogát a lakóhelyén vagy átjelentkezéssel a tartózkodási helyén gyakorolhatja.

A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére azt közölte: Magyarországon minden katona – mint valamennyi erre jogosult magyar állampolgár – szabadon gyakorolhatja választójogát. Ebben a korábbi évekhez képest nincs változás: mind a belföldön, mind pedig a külföldön szolgálatot teljesítő katonáknak van lehetőségük élni szavazati jogukkal. A szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról – az átjelentkezés, a határidők – a honvédelmi tárca a választást megelőzően széleskörűen tájékoztatta a katonákat.

A külföldön történő szavazás jelenleg négy földrész tizennégy országában szolgáló csaknem ezer magyar katonát érint. A missziókban szolgáló katonák a külföldön élő magyar állampolgárokhoz hasonlóan, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként a külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat – írta a HM.