Tévéket, rádiókat büntetett a Médiatanács

Ország

Adatszolgáltatással elmaradó rádiókat, televíziókat bírságolt e heti ülésén meghozott döntésekben a médiatanács – tudható meg az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

Mint írják, harmincöt rádió és televízió harminckét médiaszolgáltatója maradt el részben vagy egészben a kötelező adatszolgáltatással idén január 1. és május 31. között.

Emlékeztettek arra: a műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatóknak havonta kell adatokat szolgáltatniuk műsorrendjükről a médiatanácsnak, aminek alapján az NMHH ellenőrizni tudja, hogy az adott szolgáltató betartja-e a műsorkvótákat.

Kilenc szolgáltató az öt hónap alatt egyáltalán nem teljesítette az adatszolgáltatást, de több szolgáltató esetében mindössze néhány hét elmaradásról volt szó. A tanács három szolgáltatónál csak felhívással szankcionált, a legmagasabb büntetés pedig 210 ezer forint volt – tudatták.

A közlemény kiemeli: a tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Tudatták azt is: elfogadta a jövő évi piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervét a testület; ebben a médiaszolgáltatók és a közösségi médiumok figyelése mellett jövőre is kiemelt figyelem irányul – többek között – a reklámhangerősségre és a nagy elérésű híradók bulvárbűnügyi híreinek maximális arányára, a törvényben előírt húszszázalékos plafon vizsgálatára.

Egy másik elemzési terület, hogy a médiaszolgáltatók a televíziós gyermeksávokban hogyan tartják be a gyermekvédelmi média-előírásokat, illetve hogy a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategóriát mennyire használják. A hétvégi kora reggeli műsorsávok – az úgynevezett gyermeksávok – azért igényelnek kiemelt figyelmet, mert ebben az időszakban a védendő korosztály lazább szülői kontroll alatt, esetleg felügyelet nélkül nézi a televíziót, közölték.

Tudatták egyben: a médiatanács tervezi annak vizsgálatát is, hogy a filmekre milyen korhatár-besorolási gyakorlatot alkalmaznak a médiaszolgáltatók, ezek ellenőrzését évek óta saját filmadatbázis könnyíti meg. A piacfelügyeleti terv hamarosan elérhető lesz az NMHH honlapján.