Meghalt Klapka György

Ország

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Klapka György legendás üzletember és koreográfus, akit gyakran csak az Aranyember néven emlegettek – írja a Blikk. Szerdán reggel még a Mokkában szerepelt, majd posztolt is közösségi oldalán, ám délután összeesett és elhunyt.

Az üzletembernek kalandos élete volt. A második világháborúban megszökött az orosz fogságból, majd Passuig jutott az egységével. Balettművésznek tanult, és 42 éves koráig táncolt.

Az egykori NDK-ból több embert is átvitt Nyugatra, amivel rengeteg pénzt keresett. Csakhogy öt év után lebukott, és 1974-ben halálra ítélték bűnszervezet létrehozásáért és 130 rendbeli embercsempészetért, de végül megúszta a legsúlyosabb büntetést.

Az első milliójáról azt mondta: csinált egy nyomdát, majd eladta, csinálja más! Aztán ezt még megismételte negyvenszer.

A rendszerváltás után zálogházat alapított, ékszerekkel foglalkozott. Klapka ebben az üzletben elsősorban legendásan egyszerű, mégis hatásos reklámjairól volt ismert. Zálogházában kapható ékszereit így reklámozta:

Élettörténete filmbe illő, előfordult, hogy halálra ítélték, ötször nősült, reklámfilmjei igazi klasszikusokká váltak. Még táncosként kezdett kereskedelemmel foglalkozni, egyik leghíresebb vállalkozása a Klapka Üzletház volt. Az utóbbi években a diótermesztés volt a szenvedélye. Klapka György halálhírét egy közeli hozátartozója lapunknak megerősítette. Felesége nem kívánt nyilatkozni, a család türelmet kért.