Szabálytalanul megépített kémény miatt visszaáramló szén-monoxid okozott tragédiát Derecskén

Helyi hírek Ország

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a berettyóújfalui férfi ellen, aki szakszerűtlenül építette meg a sértett házánál a kéményt és a visszaáramlott szén-monoxid a sértett halálát okozta.

A sértett családjával együtt egy derecskei ingatlanban élt, amelyben a férfi maga készített egy kemencét. A sértett jó ismerősi viszonyban állt a vádlottal és 2013. nyarán megkérte őt arra, hogy a kemencéhez építsen kéményt.

A vádlott rendszeresen dolgozott segédmunkásként kőműves mellett, azonban kéményépítés kapcsán tapasztalattal, illetve megfelelő szakmai tudással, végzettséggel nem rendelkezett.

A férfi 2013. őszén egy téglából falazott kéményt épített, azonban ennek a magassága nem érte el a tető magasságát, ezért annak nem volt megfelelő a huzata, azt magasítani kellett.

A sértett nem akart több pénzt költeni téglára, ezért egy másfél méter hosszúságú eternit csövet vett és arra kérte a vádlottat, hogy azzal toldja ki a kéményt. A vádlott a sértett kérését teljesítette, a téglából készült kéményszakaszt fokozatosan leszűkítette, majd beleépítette a 12 cm átmérőjű eternit csövet.

Miután a kémény elkészült, a sértett és családtagjai a lakóházban kialakított kemencéhez füstcsövet vezettek, a csatlakozási pontjait sárral tapasztották be. Ezt követően a téli időszakban a sértett és családja a kemencében rendszeresen fűtött.

2017. január 13-ról 14-re virradó éjszaka a sértett abban a helyiségben aludt, ahol a kemence volt és szén-monoxid mérgezés következtében meghalt.

A vádlott az égéstermék-elvezető berendezések megépítésére vonatkozó szabvány több pontját is megszegte, melynek eredményeként a házba visszaáramlott a szén-monoxid, amely a sértett halálát okozta.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlott ellen halált okozó foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.