Handó Tünde Debrecenben: a szuverenitás egyik meghatározó eleme a bíráskodás

Helyi hírek Ország

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint “Magyarország szuverenitásának egyik meghatározó eleme a bíráskodás”.

Handó Tünde csütörtökön a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összebírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón a bírói függetlenség zálogának nevezte, hogy a bíró az ítélkezés tartalmában nem befolyásolható, nem utasítható.

Ha ez megvalósul, “rendben van az ítélkezés, senkinek nem kell aggódnia az ítélkezés tartalma miatt” – tette hozzá az OBH elnöke.

“Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése” – idézte az Alaptörvény Nemzeti hitvallás fejezetéből Handó Tünde, és feltette a kérdést: mi lenne más dolga a bíróságnak, mint hogy ezt az igazságot szolgálja az állam és a polgárok javára?

Ugyanakkor – tette hozzá – a bíróknak a függetlenségük mellett az is fontos, hogy legyen megfelelő idejük a felkészülésre, a sok jogszabály áttekintésére, a tárgyalásokon a meghallgatásokra annak érdekében hogy “míves ítéletek” szülessenek.

A bírósági szervezetben ezért vezették be a munkateher mérését – mondta Handó Tünde, kiemelve ebben a tekintetben a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla tevékenységét.

Felidézte, hogy 2012-ben még magas ügyhátralékkal küszködő, “elkeseredett, megfáradt bírói kar fogadta Debrecenben”, ma pedig “hihetetlen eredményesség”, munkájukat szerető bírák a jellemzőek.

Az ügyhátralék csökkentésére kidolgozott “debreceni modellt” – amelyet már tudományos kutatással is alátámasztottak -, országosan is kiterjesztik, másutt elsőként a Szolnoki Járásbíróságon alkalmazták sikeresen – jelezte Handó Tünde.

Balla Lajos, a debreceni táblabíróság elnöke a törvényszék munkájából azt emelte ki, hogy tavaly a kötelezőkön túl 529 tárgyalási napot tartottak a bíróságok, ami rendkívül elkötelezett közösséget jelent, olyat, amelynek fontos, hogy minél rövidebb ideig tartsák az ügyfeleket bizonytalanságban.

A Debreceni Ítélőtábla egyetlen törvényszéki polgári ügyet sem helyezett hatályon kívül tavaly – utalt az ítélkezés megalapozottságára Balla Lajos.

A táblabíróság múlt évi munkájáról szólva Balla Lajos kiemelte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla után a legnagyobb ügyforgalma a debreceninek van. Tavaly 2526 ügyet fejeztek be az ítélőtáblán, ebből 2082-t három hónapon belül – tette hozzá.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke azt emelte ki, hogy 2017-ben is több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. A törvényszékhez és a hozzá tartozó járásbíróságokra összesen 76 091 ügy érkezett, és 76 247-ben született jogerős ítélet.

A büntetőügyek száma harminc százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képet, ezek főként gazdasági bűncselekmények voltak – jegyezte meg az elnök.

Kahler Ilona beszámolt arról is, hogy 2017-ban az OBH mintegy 500 millió forintot adott a törvényszék és több járásbíróság épületének korszerűsítésére.