Pénzügyminisztérium: 216 ezer forint a nettó átlagbér Magyarországon

Gazdaság Ország

Mintegy 325 ezer forint az átlagos bruttó bér Magyarországon, ez nettó 216 ezer forintot jelent – mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentése szerint júliusban 12,8 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál, az első hét hónapban 12,1 százalékkal nőttek a bérek. A reálkeresetek júliusban 9,1 százalékkal, január-júliusban 9,4 százalékkal haladták meg a múlt év azonos időszakában regisztrált szintet.

A műsorban arról beszéltek, az utóbbi évek jelentős bérnövekedésének alapját az ország jó gazdasági teljesítménye jelenti. A gazdaság teljesítménye 2018 első fél évében 4,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva – hangzott el.

A helyettes államtitkár szerint a bérnövekedés elérte a 9,1-9,4 százalékot az utóbbi időszakban.

2017-ben bérminimum 15 százalékkal, a garantált bérminimum 20 százalékkal nőtt, idén ez a két szám 8, illetve 12 százalék – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra is, 2010-ben a minimálbér 73 ezer forint volt, míg idén eléri a 138 ezer forintot.