Kell-e nekünk budapesti olimpia? Már 55 ezren írták alá, hogy szavaznának róla

Gazdaság Ország Sport

Szeptemberben derül ki, hogy Budapest elnyeri-e a 2024-es olimpia rendezési jogát. Fővárosunknak két riválisa maradt, Párizs és Los Angeles. Miközben a magyar kormány és holdudvara teljes gőzzel az olimpia mellett van, a Momentum Mozgalom nevű szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy népszavazáson dönthessék el a budapestiek: akarnak-e egyáltalán olimpiát, a vele járó, lehet, hogy soha meg nem térülő költségekkel együtt.

Becslések szerint a sportesemény megrendezése 774 milliárd forintba kerülne, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb eddig megrendezett olimpia sokkal több pénzt emésztett fel, mint amennyit előzetesen terveztek.

Itt van például az Index összesítése:

ddssss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Reflektor blog összegyűjtötte, hogy mi mindenre lehetne még hasznosan elkölteni a budapesti olimpiára szánt összeget:

  • 2700 Mrd Ft tízszerese a budapesti költségvetés éves bevételének.
  • Hússzorosa az M3-as metró felújítására szánt összegnek.
  • Ennyi a központi költségvetés negyedéves teljes bevétele.
  • Építhető belőle 100 000 bérlakás (ezzel közel megduplázódna a bérlakásállomány).
  • Ötszöröse annak az összegnek, amit kórház rekonstrukcióra költöttek, az elmúlt 5 évben összesen.
  • 2700 Mrd Ft költség azt jelenti, hogy Magyarország minden lakosának (babától a papáig) 270 ezer Ft-ba kerülne az olimpia megszervezése.

 

Már 55 ezer aláírásnál járnak

A népszavazás kezdeményezői csütörtökön jelentették be, hogy egy hét alatt 55 ezer aláírást szedtek össze. A Momentum Mozgalomnak egyéb szervezetek is segítenek gyűjteni, mint például az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt. A Demokratikus Koalíció is támogatja a kezdeményezést, de egyelőre annál többet nem sikerült hozzátenniük, hogy egy kétes funkciójú online aláíróívvel próbálták megszerezni az olimpiát ellenzők személyes adatait.


6xWLTmVI6a74X2Oms

Az aláírásokat 30 napig lehet gyűjteni, tehát még szűk három hét maradt arra, hogy a tervezett 180 ezer szignó meglegyen. Ahhoz, hogy kiírják a népszavazást, elég lenne 138 ezer is, de a szervezők számítanak arra, hogy lesz pár tízezer olyan aláírás, ahol nem pontosak az adatok, illetve akadhat olyan is, aki többször is aláírja a kérdőívet. Meg persze olyan is, aki szánt szándékkal fúrja mások demokratikus jogát. Mint például ez a hírhedtté vált úriember, aki Facebookon hergelte ismerőseit:


alairas-2

Az ország e témakör menték durván kettészakadt. Bencsik András, a kormányközeli Demokrata főszerkesztője – aki a Békemenetet is szervezi – odáig ment, hogy hazaárulónak nevezte azt, aki aláírja az népszavazási kérdőívet:

Mi a véleménye erről a debrecenieknek?

Ha összejön a népszavazáshoz szükséges aláírásmennyiség, a budapestiek eldönthetik, hogy városuk rendezzen-e olimpiát. Mi, vidékiek ebbe közvetlenül nem szólhatunk bele, de tudva azt, hogy a központi költségvetésben a mi pénzünk is ott van, legalább véleményünk lehet a témával kapcsolatban.

Szavazzon!

Rendezzen-e Budapest 2024-ben olimpiát?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...