Ifjú szaxofonosok versengtek a zeneművészeti karon

Egyetem
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola egy-egy tanulója megosztott első helyezést ért el a II. Debreceni Szaxofonversenyen. A megmérettetésre az ország négy intézményéből érkeztek növendékek.

– Mind a mai napig kuriózumot jelent a magyar zenei életben a klasszikus szaxofon-képzés, hiszen nagyon sokáig csak külföldön lehetett ezzel a hangszerrel tanári és művész diplomát szerezni. Tíz évvel ezelőtt indult el itthon a felsőfokú képzés, amit Debrecen és Miskolc után tavaly Budapesten, a Zeneakadémián is akkreditáltak, úgyhogy most már három helyen képezhetik magukat a fiatalok – mondta a II. Debreceni Szaxofonversenyt megelőzően a szervező debreceni Zeneművészeti Kar docense, Váradi Judit.

A debreceni megmérettetésre nemcsak felsőfokú intézmények szaxofon szakos hallgatói, hanem zeneművészeti szakközépiskolák 11., 12. osztályos és továbbképzős növendékei is nevezhettek. Így április 17-én egy győri, egy debreceni és egy budapesti szakközépiskola diákjai, valamint a debreceni Zeneművészeti Kar hallgatói versenyeztek a Liszt teremben.

Az ifjú zenészeknek neves zsűri előtt kellett bizonyítaniuk. Zenei és technikai képzettségüket Kiss Gy. László klarinét-, szaxofon- és tárogatóművész, a Magyar Állami Operaház klarinétművésze, Kovács Zoltán karmester-zeneszerző, a Magyar Állami Operaház fagottművésze, valamint Szabó János, a debreceni Zeneművészeti Kar tanszékvezető klarinéttanára, a Kodály Filharmonikusok korábbi I. klarinétosa értékelte.

Kötelező darabként a zsűritag Kovács Zoltán külön erre az alkalomra írt, Rapszódia című darabját kellett előadniuk a versenyzőknek, emellett pedig egy-egy szabadon választott művet is kellett játszaniuk, 20 perces időtartamban.

A zsűri végül megosztott első díjat ítélt oda Kovács Márknak (Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar) és Patócs Dominiknak (Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola, Budapest), a második helyezett György Kristóf (Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar), a harmadik pedig Ficsura Martin (Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Győr) lett.  Csejtei Tamás (Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar) és Katona Szilárd (Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, Debrecen) produkcióját oklevéllel ismerték el.