Átadták a Juhász Géza-díjat

Egyetem Kultúra

Éveken át tartó kiemelkedő szakmai munkájáért Papp Sára Íriszt tüntették ki a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet díjával.

1982 óta adományozzák a Debreceni Egyetemen a Juhász Géza-díjat, amelyet az intézmény irodalomtörténész professzorának özvegye alapított. Juhász Géza 1945-1964 között oktatott a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, a Magyar Irodalomtörténeti Intézet vezetője volt.

A pénzjutalommal járó elismerést olyan végzős magyar szakos hallgatók kaphatják meg, akik szakmai munkájukkal kivívják az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet oktatóinak elismerését. A Debreceni Egyetem professzorai közül Debreczeni Attila intézetigazgató és Szirák Péter tanszékvezető is Juhász Géza-díjasok, csakúgy, mint a fiatal költő, Áfra János, aki a 2011. évi díj kitüntetettje. A 2015-ös év díját az Intézeti Tehetségnapon adták át május 13-án, ahol a debreceni magyar szakosok mutatták be kutatási témáikat.

A Juhász Géza-díjat minden naptári évben adományozzák, a friss kitüntetett, Papp Sára Írisz tavaly év végén azért nem tudta átvenni az elismerést, mert éppen a Göttingeni Egyetemen tanult ösztöndíjjal.

– Papp Sára egyetemi pályafutására a sokféle tudományággal való ismerkedés a jellemző, hallgatott néderlandisztikát, elvégezte a kommunikációs szakot, angol-magyar szakfordítói képesítést is szerzett, jelenleg pedig a magyar diszciplináris képzés mesterszakos, végzős hallgatója, aki kiváló ismerője a 16-17. századi németalföldi művészettörténetnek, a 18. századi magyarországi képzőművészetnek, de kegyességi és retorikai művekkel is foglalkozik. A művészet- és irodalomtörténet határterületeit érintő publikációja rangos folyóiratban, a Budapesti Könyvszemlében jelent meg – méltatta a díjazottat Fazakas Gergely Tamás, az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet adjunktusa, Papp Sára témavezetője.

Papp Sára Írisz a mesterszak elvégzése után a Debreceni Egyetem Magyar és összehasonlító irodalomtudományi doktori programjába felvételizik.

unideb.hu