Bringára fel – itt az UniBike!

Egyetem

Az országban egyedülálló kerékpárkölcsönző rendszert alakított ki a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata az intézmény campusain.

Az Egyetem téri, a Kassai úti és a Böszörményi úti campus, valamint az Auguszta között kilencven, GPS-nyomkövetővel ellátott egyetemi kerékpár áll március 30-tól a hallgatók és oktatók rendelkezésére, hogy gyorsan és környezetbarát módon közlekedhessenek az egyetemi helyszínek között.

– Legközelebb a padovai egyetemen működik a miénkhez hasonló egyetemi kerékpárkölcsönző rendszer, amelynek kidolgozását valós hallgatói igények indokolták – mondta el az UniBike pénteki átadóünnepségén Bognár István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökhelyettese.

A DEHÖK saját forrásból 35 millió forintból építette ki a bringarendszert, melyhez Szilvássy Zoltán rektor gratulált a hallgatóknak, hozzátéve, hogy a diákjólétnek része az egyetemen belüli kényelmes közlekedés is. Debrecen pedig éppen olyan város, ahol kerékpárral minden könnyen elérhető.

– A Debreceni Egyetem arc poeticája, hogy környezet-, sport- és hallgatóbarát. Az intézmény csodálatos környezetben, ám nagy területen helyezkedik el, mintegy háromszáz postacímmel – tette hozzá Jávor András rektorhelyettes, aki arra is kitért, hogy a hallgatói önkormányzat és a rektori vezetés példaértékű viszonyát tükrözi ez a beruházás is.

– A kerékpárrendszer az ötlettől a megvalósulásig másfél év alatt épült ki az egyetemen. A jelenlegi négy dokkoló állomásból és kilencven kerékpárból álló flottát az egyetem bővíteni szeretné a jövőben, a Hittudományi Egyetemet is bekapcsolva az elérhető útvonalakba – vetítette előre Bács Zoltán kancellár.

Az Unibike rendszert bárki – hallgató, oktató, dolgozó – használhatja, aki DEKA kártyával rendelkezik. (A kártyát a dekakartya.unideb.hu oldalon lehet ingyenesen igényelni.) A kerékpárért az első félórában nem kell fizetni, azt követően kétszáz forintba kerül a kölcsönzés óránként, de akár féléves és éves bérlet is váltható három-, illetve ötezer forintért.

A kerékpárrendszer logójára, megjelenésére több száz hallgatói ötletpályázat érkezett, köztük a nyertes Hernyák Gergőé, akit az ünnepélyes átadón mutattak be. A rendezvény után az egyetemi és diákvezetők közösen pattantak nyeregbe, hogy kipróbálják a kerékpárokat.