Nyílt nap és fórum a vese világnapján

Egyetem

Hazánkban minden tizedik ember szenved krónikus vesebetegségben. Ezért is fontos a vese világnap üzenete: „Cselekedj időben, hogy megelőzd!”

– Magyarországon a lakosság tíz százaléka érintett valamilyen eredetű krónikus vesebetegségben. Évente több mint félmillió vesebeteg szorul gondozásra, közülük 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő életben maradását szolgálja a dialízis kezelés, aminek ma már több alternatívája áll rendelkezésre, emellett az akut vesekárosodás kezelésére is a legkorszerűbb kezelési módok érhetők el a Debreceni Egyetemen – mondja Balla József egyetemi tanár, a Nephrologiai Tanszék vezetője, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke.

– A krónikus vesebetegség hosszú ideig észrevétlen marad, mert kezdetben nem okoz tüneteket. Hátterében leggyakrabban a népbetegségnek számító magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és az időskori érelmeszesedés áll – sorolja Kárpáti István, a Nephrologiai Tanszék egyetemi docense, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára.

A szakemberek vesénk védelme érdekében néhány ajánlást is megfogalmaztak.

– Ellenőriztessük rendszeresen a vérnyomásunkat és a vércukorszintünket, mozogjunk, vigyázzunk a testsúlyunkra, étkezzünk egészségesen, csökkentsük a sófogyasztást, a túlzott fehérjebevitelt, kerüljük a felesleges gyógyszerfogyasztást és a dohányzást – javasolja Mátyus János, a Nephrologiai Tanszék egyetemi docense.

A vese világnapját magyar kezdeményezésre rendezik meg minden év márciusának második csütörtökjén. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vese létfontosságú szerepére és a népbetegségnek számító krónikus vesebetegség kialakulásának kockázati tényezőire, illetve ösztönözze a lakosságot az egészséges életmódra. A világnap idei központi témája a gyermekek vesebetegsége, mottója pedig: „Cselekedj időben, hogy megelőzd!”

Idén tizenegyedik alkalommal szervezik meg a világnapi eseményeket, melyhez a Debreceni Egyetem Klinikai Központja március 6-án, vasárnap két programmal csatlakozik. A lakossági fórum a Belgyógyászati Klinika „A” épületének tantermében 9.30-kor kezdődik, a nyílt napon pedig 11-13 óra között a Dialízis Központban folyó vesebeteg gondozást, a dialízis folyamatát, a szervpótlási lehetőségeket és a vesebetegek klubtevékenységét is megismerhetik az érdeklődők. A helyszínen gyermek- és felnőtt nephrológus, transzplantológus, dietetikus és gyógytornász válaszol a felmerülő kérdésekre.

A részletes program ide kattintva érhető el.