Középpontban a könyv

Egyetem

Galaxis vagy sziget? – A könyvek egykor és ma címmel rendezett konferenciát és kiállítást a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.

A kiállítás a könyv, a könyvkiadás történetét állítja középpontba tablókon, valamint tárlókban kiállított könyvritkaságokkal, eszközökkel, kiemelve a Debrecenben 1561 óta folyamatosan működő nyomdászat történetét, és azt a világszerte elterjedt könyvkötészeti stílust is, amely a város nevét viseli a mai napig.

– A könyvek hosszú évszázadok óta gondolkodásra késztetik az embereket, akik számára a betűkből összeálló szavak, mondatok segítenek abban, hogy kinyíljon a világ, és feltáruljon az a galaxis, amit az olvasás nyújthat számunkra – mondta megnyitó beszédében Karácsony Gyöngyi, a könyvtár főigazgatója.

– A könyv a jó és a rossz oldalon egyaránt lehet fegyver, a „Tiltott téka” ennek a ma is létező jelenségnek állít emléket, de bemutatjuk a könyvrestaurálás folyamatát és egy „időutazás” során eljuthatunk a pergamentől egészen az elektronikus kiadványokig, amelyek sokak véleménye szerint szemben állnak a hagyományos könyvekkel, pedig inkább kiegészítik egymást – fogalmazott tárlatvezetésében Petró Leonárd, a könyvtár kommunikációs vezetője.

A program – amelyet közösen szervezett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára a DAB Irodalom- és Nyelvtudományi Szakbizottságával – szekcióülésekkel folytatódott, majd „Gondolatok a könyvtárról” címmel kerekasztal-beszélgetéssel zárult az egyetem Főépületében.

A kiállítás november végéig látható a könyvtár előcsarnokában.