Pro Bono képzések ügyvédeknek, jelölteknek és joghallgatóknak

Egyetem

A Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Kar Praetor Szakkollgégiuma és a PILnet Alapítvány Magyar Pro Bono Központja ingyenes képzést tart.

Téma:

Cigányiskolák, cigányosztályok a bíróságok előtt- az oktatási szegregációval szembeni jogi fellépés lehetőségei – Elmélet és gyakorlat

Képzés dátuma: 2015. október 14-én (szerdán) 17:00-20:00 óra között

Helyszín: Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, C1 terem (Kassai út 26. Kassai úti Campus, ÁJK épület)

Előadó: Dr. Kegye Adél az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) ügyvédje, aki hazai iskolai elkülönítéssel kapcsolatos perek szakértője.

A képzés nyitva áll minden ügyvéd és ügyvédjelölt, joghallgató számára, akik érdeklődnek a mélyszegénységben élő roma és nem roma gyerekek általános iskolai elkülönítésével szembeni jogfejlesztő-közérdekű és kártérítési pereinek képviselete iránt (pro bono). A képzés keretei között a CFCF ügyvédje és munkatársai betekintést nyújtanak a mélyszegénységben élő gyerekek iskolai esélyegyenlőtlenségébe, felvázolják az okokat és okozatokat, egyúttal megoldási lehetőségeket ismertetnek hazai és nemzetközi példák bemutatásán keresztül. Bemutatják az iskolai szegregáció különböző formáival (osztály/iskola szintű elkülönítés, indokolatlan fogyatékossá nyilvánítás) kapcsolatos hazai gyakorlatot, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának releváns ítéleteit.

Felvázolják a hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőségeket, különös tekintettel a közigazgatási eljárásokra, a személyiségi jogi perekre, az Alkotmánybíróság előtti eljárásra és a nemzetközi emberi jogi fórumok előtti eljárásra (ENSZ bizottságok, EJEB). Szót ejtenek a jogellenes elkülönítést tilalmazó nemzeti jogszabályokról és bemutatják annak nemzetközi jogi hátterét.

A CFCF munkatársai bevezetik az érdeklődőket a közérdekű pereket megelőző tényfeltáró munkába, személyes tereptapasztalatukat megosztva beszélnek a cigánytelepen élők lakhatási körülményeiről, iskolaválasztási lehetőségeiről és az integrált oktatás hosszú távú előnyeiről.

A CFCF ügyvédje tájékoztatást ad az érdeklődőknek az Alapítványnál végezhető jogi önkéntes tevékenységekről, illetve a gyöngyöspatai és egyéb közérdekű perekbe való bekapcsolódási lehetőségekről.

A képzés során az előadók várják a gyakorló ügyvédek gyakorlati javaslatait a hazai jogi környezet fejlesztését

A helyszín korlátozott befogadóképességére tekintettel kérjük, hogy részvételi szándékát 2015. október 09-ig

További információ: PILnet Alapítvány; Paulay Ede utca 50. 1061 Budapest; Tel: +36 1 461 5700 Fax: +36 1 461 5701 E-mail: probono@pilnet.org Honlap: http://www.probonougyved.hu/

További oldalak (angol nyelven):

http://www.pilnet.org/; http://probonoforum.eu/