Odúkat és őshonos fákat telepítenek

Egyetem

A Debreceni Egyetem Biológiai és Ökológiai Intézetének két tanszéke mutatta be a kutatási programjait a hétvégén Sárándon.

„Madárbarát kert – kertbarát madarak” – ez a mottója annak az odútelepítési programnak, amely a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének szakmai támogatásával valósul meg Sárándon. A kutatás keretében a sárándi önkormányzat madárodúkat készít, amelyeket a település közterein és magánkertekben helyeznek el a tanszék szakemberei. A programra jelentkező kerttulajdonosok ingyen kapják az odúkat, cserébe vállalják, hogy a résztvevő kutatókat és diákokat igény szerint beengedik a kertjükbe, hogy az odúkat felmérjék (milyen madár lakik benne, milyen sikeresek a költések, stb..).

Ez a kutatás szervesen kapcsolódik a Derecskei Gyümölcsösben (HAVITA-TÉSZ Mezőgazdasági Szövetkezet) végzett kutatómunkához, ahol a tanszék hallgatói az almáskert 1000 odúból álló odútelepén vizsgálják a madarak és az intenzív mezőgazdaság kapcsolatát. A Sárándon elindított programban a kiskerti gazdálkodás és az odúlakó madarak kapcsolatának vizsgálata a cél. Mivel a két helyszín egymáshoz nagyon közel van, ezért a két vizsgálat eredményei összehasonlíthatók lesznek egymással.

A másik kutatásban a Növénytani Tanszék munkatársainak részvételével a területre és a tájra jellemző fafajok listáját és leírását készítették el a szakemberek. Ez az alapja a most indított fa
örökbefogadási programnak, amelynek keretében őshonos fákat telepítenek a területen.

A két programot a hétvégén a “Vásári sokadalom” című rendezvényen mutatták be a két tanszék munkatársai az önkormányzat által állított “zöld sátorban”, ahol helyet kapott még a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is és a téli madáretetést népszerűsítő madárbemutató asztal is.

unideb.hu