Görbe tükör 1989

Egyetem

Kiállítás-megnyitóval kezdődött a Debreceni Egyetemen a rendszerváltás huszonötödik évfordulóját ünneplő programsorozat.

Budapesti és miskolci egyetemek után Debrecenben is látható az a karikatúrákból álló vándorkiállítás, amelyet a magyar-osztrák határnyitás huszonötödik évfordulója alkalmából szervezett programsorozat részeként nyitottak meg október 15-én az egyetem főépületének harmadik emeletén.

– A múlt ismerete nélkül sem a jelen, sem a jövő nem értelmezhető. A Görbe tükör című kiállítás célja, hogy megpróbáljuk megérteni, milyen folyamatok vezettek az 1989-es rendszerváltáshoz, és melyek indultak el abban az évben – köszöntötte Balatoni Mónika kulturális diplomáciáért felelős államtitkár a megnyitó közönségét. Hozzátette, a kormányzat törekvése az volt, hogy érthetően, a mai fiatalok számára a karikatúra nyelvének segítségével hozzák közelebb az előző rendszer világát.

Az október 31-ig látogatható tárlat következő állomásai a pécsi és szegedi tudományegyetemek, továbbá az ELTE lesznek. A karikatúrák mellett az ember tükörképét eltorzító tükrök is várják a látogatókat.

– A karikatúrák elgondolkodtatják nézőiket, nem csupán 1989-ről, hanem az egész hátrahagyott korszakról szólnak, több évtized tanulságai vannak egy-egy alkotásban – ajánlotta a kiállítást Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, aki azt is felidézte, hogy 1989-ben még kevesen voltak, akik tudták, hogy mi következik majd a rendszerváltás után.

A huszonötödik évfordulóhoz kapcsolódóan a Debreceni Egyetemen kerekasztal-beszélgetést rendeztek a Páneurópai-piknikről és a határnyitásról. Pallai László történész emlékeztetett, hogy az 1989. augusztus 19-i piknik gondolata Debrecenben fogalmazódott meg. Filep Mária, a Páneurópai-piknik főszervezője úgy fogalmazott, hogy céljuk az osztrák-magyar határ megnyitása, az Európát kettészelő vasfüggöny lebontása volt. – Nem éreztük forradalomnak, nem folyt vér. A Sopronkőhidán rendezett tiltakozás és a határnyitás Ausztria felé azért is lett különleges esemény, mert hétszáz kelet-német menekült hagyta el akkor Magyarországot. A mai napig nem tudjuk, honnan kerültek oda, honnan tudtak egyáltalán a piknikről – mondta a szervező.

unideb.hu